Melilotus albusMedik. Aktaş yoncası

Melilotus albusMedik. - Aktaş yoncası

Bilimsel Betim:

Bitki 30−150 cm. Sitipullar bizsi, dümdüz. Salkım 4−6 cm, gevşek, 40−100-çiçekli. Taç 4−5 mm, beyaz; kanatlar ve omurga neredeyse eşit, bayrakçıklardan daha kısa. Yumurtalık tüysüz. Bakla 4−5 mm, ağsı-damarlı.

 

Kaynak:

Chamberlain DF (1970). Melilotus alba Desr., Şu eserde: Davis PH (ed.) Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 3: 451.

Halk Betimi:

Ülkemizde “aktaş yoncası” olarak bilinen bu tür, Avrupa ve Asya’da doğal olarak yetişir. Tekyıllık olan bu bitkilerin beyaz çiçekleri bulunur. Tıbbı bitki olarak da kullanılır. Bu bitkiler “dikumarol” içerir ve bu madde “kanın pıhtılaşmasını engelleyici” özelliktedir. Ayrıca yüksek miktarda şeker içerir. Bal üretimi için ve azot tutucu yeteneğinden dolayı kendisinden sonra üretilecek olan ürünlerin tarım toprağının hazırlanmasında kullanılabilir. Kurumayla yoğunlaşan karakteristik tatlı kokusu kumarin'den kaynaklanır.

 

References:

Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Melilotus_albus /, Erişim Tarihi: 12.02.2016.

Keskin M (2012). Melilotus L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 477−478.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.