LIGUSTRUML.KURTBAĞRI

TÜRLER

LIGUSTRUML. - KURTBAĞRI

Bilimsel Betim:

Dökülücü ya da her dem yeşil çalılar ya da küçük ağaçlar. Genç sürgünler silindirik. Yapraklar karşılıklı, kısa saplı, basit ve düz. Çiçekler erdişi, dik tepede birleşik salkımlarda doğan. Çanak kadehsi, 4-dişli. Taç beyaz, kapaklı, 4-loplu. Sitamenler epipetal, içkin veya taşkın, kısa filamentli. Meyve 2−4-tohumlu üzümsü, genellikle siyahımsı.

 

Kaynak:

Yaltırık F (1978). Ligustrum L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 6: 154.

Halk Betimi:

Dik, yaprak döken veya her dem yeşil çalılar, bazen küçük veya orta boylu ağaçlardan oluşan bu cins ülkemizde “kurtbağrı” ismiyle bilinir. Avrupa, Kuzey Afrika, Asya ve Avustralasya (Avustralya, Yeni Zelanda, Yeni Gine adası ve Pasifik Okyanusu'ndaki komşu adaları kapsayan Okyanusya'da bir bölge)’da doğal olarak yetişen bitkilerdir. Dünyada yaklaşık 43 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 2 türü (2 takson) bulunur. Özellikle park ve bahçe çitleri oluşturmak için peyzajda yaygın kullanılan bitkilerdir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Privet/, Erişim Tarihi: 27.02.2016.

Anonim 2 (2016). http:// https://gobotany.newenglandwild.org/genus/ligustrum/, Erişim Tarihi: 27.02.2016.

Anonim 3 (2016). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Oleaceae/Ligustrum/, Erişim Tarihi: 27.02.2016.

Güner A (2012). Ligustrum L. Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 627.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.