Ligustrum vulgareL. - Kurtbağrı
Bilimsel Betim:
Geç dökülücü çalı, 3 m’ye kadar, nahif dallı ve pürüzsüz gri kabuklu. Tomurcuklar tüysüz. Genç sürgünler havlı, olgunlukta grimsi kahverengi. Yapraklar 2,5−5 × 0,8−2,1 cm, eliptik-mızraksı ilâ yumurtamsıya kadar ya da tersyumurtamsı, tüysüz, kısa (3−6 mm) yaprak saplı. Bileşik salkımlar tepede, 3−6(−7,5) cm, havlı. Çiçekler hoş kokulu. Taç 4−5 mm, tüp aya kadar uzun. Sitamenler dikdörtgensi anterlerle taçdan daha kısa. Çanak 1 mm, tüysüz. Üzümsü meyve 3−8 mm, neredeyse küremsi, parlak siyah.
Çiçeklenme zamanı: Haziran.
Habitat (yaşam ortamı): Yaprak döken ormanlar, karışık ormanlar (kayın-köknar), açık çalılıklar, nemli yerler, kısmen kireççil, 0−1500 m.
Kaynak:
Yaltırık F (1978). Ligustrum vulgare L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 6: 154–155.
Halk Betimi:
Ülkemizde “kurtbağrı” olarak bilinen bu bitki, Orta ve Güney Avrupa, Kuzey Afrika ve Güneybatı Asya’da yayılış gösterir. Kremsi-beyaz çiçeklere sahip, 3 metreye kadar boylanabilen yaprakdöken bir çalıdır. Gövdeleri sert, dik ve kabukları gri-kahverengi noktalıdır. Yaprakları çoğunlukla sert ve parlak yeşildir. Haziran ayında çiçeklerini açar, yaprak döken ormanlar, karışık ormanlar (kayın-köknar), açık çalılıklarda yetişir. Özellikle park ve bahçe çitleri oluşturmak için peyzajda yaygın kullanılan bitkilerdir.
Kaynaklar:
Anonim (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Ligustrum_vulgare/, Erişim Tarihi: 27.02.2016.
Güner A (2012). Ligustrum L. Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 627.