Ligustrum vulgareL. Kurtbağrı

Ligustrum vulgareL. - Kurtbağrı

Bilimsel Betim:

Geç dökülücü çalı, 3 m’ye kadar, nahif dallı ve pürüzsüz gri kabuklu. Tomurcuklar tüysüz. Genç sürgünler havlı, olgunlukta grimsi kahverengi. Yapraklar 2,5−5 × 0,8−2,1 cm, eliptik-mızraksı ilâ yumurtamsıya kadar ya da tersyumurtamsı, tüysüz, kısa (3−6 mm) yaprak saplı. Bileşik salkımlar tepede, 3−6(−7,5) cm, havlı. Çiçekler hoş kokulu. Taç 4−5 mm, tüp aya kadar uzun. Sitamenler dikdörtgensi anterlerle taçdan daha kısa. Çanak 1 mm, tüysüz. Üzümsü meyve 3−8 mm, neredeyse küremsi, parlak siyah.

 

Çiçeklenme zamanı: Haziran.

Habitat (yaşam ortamı): Yaprak döken ormanlar, karışık ormanlar (kayın-köknar), açık çalılıklar, nemli yerler, kısmen kireççil, 0−1500 m.

 

Kaynak:

Yaltırık F (1978). Ligustrum vulgare L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 6: 154–155.

Halk Betimi:

Ülkemizde “kurtbağrı” olarak bilinen bu bitki, Orta ve Güney Avrupa, Kuzey Afrika ve Güneybatı Asya’da yayılış gösterir. Kremsi-beyaz çiçeklere sahip, 3 metreye kadar boylanabilen yaprakdöken bir çalıdır. Gövdeleri sert, dik ve kabukları gri-kahverengi noktalıdır. Yaprakları çoğunlukla sert ve parlak yeşildir. Haziran ayında çiçeklerini açar, yaprak döken ormanlar, karışık ormanlar (kayın-köknar), açık çalılıklarda yetişir. Özellikle park ve bahçe çitleri oluşturmak için peyzajda yaygın kullanılan bitkilerdir.

 

Kaynaklar:

Anonim (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Ligustrum_vulgare/, Erişim Tarihi: 27.02.2016.

Güner A (2012). Ligustrum L. Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 627.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.