LEGOUSIADurande - KADINAYNASI
Bilimsel Betim:
Küçük biryıllık otsu bitkiler. Gövdeler basit veya tabandan dallanmış. Yapraklar yumurtamsı ilâ yumurtamsı-mızraksıya kadar, alt taraftaki yapraklar kısa saplı, dümdüz veya ± dalgalı, kütdişli. Çiçekler salkım veya bileşik salkımlar halinde. Çanak ve taç 5-parçalı. Taç tabaksı veya genişçe çansı. Sitamenler 5, filamentler kısa, anterler serbest. Sitilus havlı; Sitigmalar 3, kısa. Yumurtalık silindirik, genişliğinden çok daha uzun, genellikle 3-gözlü. Meyve kapsül, uça yakın bölgede üç kapakla yarılan. Tohumlar küçük, küremsi ilâ eliptiğe kadar, kahverengi, parlak.
Kaynak:
Damboldt J (1978). Legousia Durande, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 6: 83.
Halk Betimi:
Tekyıllık bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “kadınaynası” ismiyle bilinir ve Akdeniz havzası, Kafkasya, Güney Rusya, Türkiye ve Ortadoğu’da doğal olarak yayılış gösterir. Dünyada 7 türü ve ülkemizde 4 türü (4 takson) bulunur.
Kaynaklar:
Anonim (2015). https://en.wikipedia.org/wiki/Legousia, Erişim Tarihi: 29.12.2015.
İkinci N (2012). Legousia Durande, Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (eds.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 311–312.