Legousia pentagonia(L.) Thell. Kadınaynası

Legousia pentagonia(L.) Thell. - Kadınaynası

Bilimsel Betim:

Bitki 15−30 cm uzunluğunda, gövdeler basit veya tabandan dallanmış, genellikle kıllı, nadiren tüysüz. Çiçekler tek veya birleşik salkımlar halinde. Çanak lopları (7−)10−l6(−20) mm, çoğunlukla çiçeklenme zamanında yumurtalığın ¼ − ½ katı. Taç genişçe çansı, 15−20 mm, tabanda beyaz, ortada mavi, tepede menekşe renginde. Filamentler geniş kirpikli tabanlı. Yumurtalık 15 mm’nin üzerinde, çiçeklenme sonra oldukça uzayan. Kapsül 20−30 mm, silindirik, tepede daralmaz. Tohumlar dairesel, 0,9−1 mm.

 

Çiçeklenme zamanı: Nisan−Haziran.

Habitat (yaşam ortamı): Kuru açık alanlar, tarlalar, 0−2000 m.

 

Kaynak:

Damboldt J (1978). Legousia pentagonia (L.) Thell., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 6: 85.

Halk Betimi:

Ülkemizde “kadınaynası” olarak bilinen bu bitki, Güney Balkanlar, Türkiye, Batı Suriye, Gürcistan, Kuzey Irak ve Batı İran’da doğal olarak yayılış gösterir. Ortası beyaz mavi-menekşe renginde çiçeklere sahip, 30 cm’ye kadar boylanabilen tekyıllık otsu bir bitkidir. Nisan ve Mayıs ayları arasında çiçek açar ve kuru açık alanlar ve tarlalarda yetişir.

 

Kaynaklar:

Anonim (2015). http://www.tubives.com/index.php?sayfa=1&tax_id=6174, Erişim Tarihi: 29.12.2015.

İkinci N (2012). Legousia Durande, Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (eds.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 311–312.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.