LAPSANA L. - ŞEBREK
Bilimsel Betim:
Biryıllık ilâ çok yıllığa kadar otsu bitkiler, tüysüz veya basit salgısız ve/veya salgılı tüylü. Gövdeler genellikle tek, nadiren bir kaç, dallanmış. Yapraklar düz ilâ lopluya kadar. Kapitulum çok sayıda, homogam, dilsi, saplı. Filariler 2-serili, dıştakiler birkaç tane, küçük ve pulsu. Çiçek tablası yassı, pulsuz (paleasız). Çiçekler sarı. Kapçıklar (meyveler) dikdörtgensi, silindirik veya hafifçe yassılaşmış, yaklaşık 20 damarlı, dökülücü. Sorguç yok.
Kaynak:
Sell PD (1975). Lapsana L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 5: 785.
Halk Betimi:
Tekyıllık veya çokyıllık otsu bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde yaygın olarak “şebrek” ismiyle bilinir ve Avrupa ve Kuzey Asya’da doğal olarak yetişir. Dünyada 6 türü ve ülkemizde 2 türü (6 takson) vardır. Sarı renkte çiçeklere sahiptirler.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Lapsana/, Erişim Tarihi: 21.01.2016.
Anonim 2 (2016). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Compositae/Lapsana /, Erişim Tarihi: 21.01.2016.
Ekim T (2012). Lapsana L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 182.