LAPSANA L.ŞEBREK

TÜRLER

LAPSANA L. - ŞEBREK

Bilimsel Betim:

Biryıllık ilâ çok yıllığa kadar otsu bitkiler, tüysüz veya basit salgısız ve/veya salgılı tüylü. Gövdeler genellikle tek, nadiren bir kaç, dallanmış. Yapraklar düz ilâ lopluya kadar. Kapitulum çok sayıda, homogam, dilsi, saplı. Filariler 2-serili, dıştakiler birkaç tane, küçük ve pulsu. Çiçek tablası yassı, pulsuz (paleasız). Çiçekler sarı. Kapçıklar (meyveler) dikdörtgensi, silindirik veya hafifçe yassılaşmış, yaklaşık 20 damarlı, dökülücü. Sorguç yok.

 

Kaynak:

Sell PD (1975). Lapsana L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 5: 785.

Halk Betimi:

Tekyıllık veya çokyıllık otsu bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde yaygın olarak “şebrek” ismiyle bilinir ve Avrupa ve Kuzey Asya’da doğal olarak yetişir. Dünyada 6 türü ve ülkemizde 2 türü (6 takson) vardır. Sarı renkte çiçeklere sahiptirler.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Lapsana/, Erişim Tarihi: 21.01.2016.

Anonim 2 (2016). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Compositae/Lapsana /, Erişim Tarihi: 21.01.2016.

Ekim T (2012). Lapsana L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 182.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.