Lapsana communis L. Şebrek

Lapsana communis L. - Şebrek

Bilimsel Betim:

Gövdeler 125 cm’ye kadar. Yapraklar 10−150 × 10−70 mm, yumurtamsı ve dişli ilâ lirat-az teleksiye kadar ve büyük tepe loplu ve küçük yan loplu; alttakiler uzun-saplı, üsttekiler sapsız veya kısa saplı, bazen mızraksı ve dümdüz. Kapitulum çok sayıda, ± yalancı şemsiyeli bileşik salkımlarda. İnvolukrum 5−10 × 2−5 mm; dış filariler 0,5−1 mm, az sayıda, yumurtamsı-mızraksı, içtekiler şeritsi-dikdörtgensi. Dilcikler (Türkiye’deki türlerde) × involukrumun 2−3 katı kadar. Kapçıklar (meyveler) 2,5−9 mm, dıştakiler içtekilerden çok daha uzun.

 

subsp. intermedia

Alt ve orta gövde yaprakları genellikle lirat-az teleksi, üsttekiler genellikle daha dar ve sıklıkla düz; involukrum yeşilimsi; dilcikler involukrumun yaklaşık 2 katı kadar uzunlukta.

 

Çiçeklenme zamanı: (Mayıs−)Haziran−Ağustos(−Ekim).

Habitat (yaşam ortamı): Yaprak döken ve açık çam (Pinus L.) ormanları, engebeli otlaklar, gölgelik yamaçlar, nehir kenarları, 100−2400 m.

 

Kaynak:

Sell PD (1975). Lapsana communis L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 5: 785.

Halk Betimi:

Ülkemizde “şebrek” ismiyle bilinen bu tür, Avrupa ve Güneybatı Asya’da doğal olarak yetişir, Kuzey Amerika’da dahil olmak üzere diğer bölgelere de yayılarak doğallaşmıştır. Sarı renkte çiçeklere sahip, boyu yaklaşık 125 cm’ye kadar uzayabilen dik, tüylü, dallanmış gövdeli, tekyıllık veya çokyıllık otsu bir bitkidir. Haziran ile Ağustos ayları arasında çiçek açar ve yaprak döken ve çam ormanı açıklıkları, engebeli otlaklar, gölgeli yamaçlar ve akarsu kenarlarında yetişir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2017). https://en.wikipedia.org/Lapsana_communis, Erişim Tarihi: 13.11.2017.

Anonim 2 (2017). http://vanherbaryum.yyu.edu.tr/flora/azortandir/lapsanacoin/index.htm, Erişim Tarihi: 13.11.2017.

Ekim T (2012). Lapsana L., In: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 182.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.