HYOSCYAMUSL. - BANOTU
Bilimsel Betim:
Biryıllık, ikiyıllık veya çokyıllık otlar, ülgerli ya da neredeyse tüysüz. Yapraklar düz ilâ az teleksiye kadar. Çiçekler hafifçe zigomorfik, bırakteli başaklarda ya da salkımlarda. Çanak tüpsü-çansı, 5 dişli, meyvede gelişmiş. Taç hunimsi ilâ çansıya kadar, aya yamuk. Sitamenler taç tabanınına yapışık, taşkın ya da değil. Meyve tek kapaklı kapsül, çanaktan daha kısa.
Kaynak:
Baytop A (1978). Hyoscyamus L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 6: 453.
Halk Betimi:
Tekyıllık, ikiyıllık veya çokyıllık otsu bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “banotu” ismiyle bilinir ve Batı Avrupa, Kuzey Afrika, Güney-batı ve Orta Asya ile Çin'de doğal olarak yetişir. Dünyada 10 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 6 türü (6 takson) bulunur. Banotu aynı ailedeki diğer cinsler ile birlikte, "hyosiyamin" ilacının kaynağıdır. “Hyosiyamin”, tıbbi olarak spazmlar, peptik ülserler, irritabl bağırsak sendromu, divertikülit (divertikül iltihabı), pankreatit (pankreas iltihabı), kolik ve sistit (idrar yolu enfeksiyonu) gibi çeşitli gastrointestinal bozukluklara semptomatik rahatlama sağlamak için kullanılır.
Ancak içerdiği zehirli alkaloitlerden dolayı tıbbi dozdan biraz daha yüksek miktarda alınması bilinç kaybına neden olabilir ve ölümle sonuçlanabilir.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2018) https://en.wikipedia.org/wiki/Hyoscyamine/, Erişim Tarihi: 04.02.2018.
Anonim 2 (2016) Mabberley, D. J. 2008. Mabberley’s Plant-book A portable dictionary of plants their classification and uses. (3rd edition). Cambridge University Press, Cambridge, U.K. /, Erişim Tarihi: 06.11.2016.
Anonim 3 (2016) http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Solanaceae/Hyoscyamus//, Erişim Tarihi: 06.11.2016.
Güner A (2012) Hyoscyamus L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 872.