EUPHRASIAL. - GÖZOTU
Bilimsel Betim:
Biryıllık yarı parazitik otlar. Gövdeleri havlı, dallanmış, düğümlerarası geniş. Yapraklar neredeyse sapsız, kütdişli veya dişli, karşılıklı veya üstteki neredeyse karşılıklı. Çiçekler yaprak benzeri bıraktelerin ucunda tek. Çanak 4-dişli. Taç iki dudaklı, beyaz veya leylak, bariz siyahımsı mor çizgili, alt dudak yassı, derin girintili üç loplu, üst dudak külahlı, kısa iki loplu. Sitamenler 4, didinam; filamentler kıvrık, tacın boğazına bağlı; anter gözlerine yakın mahmuzlu, arka anterlerin arka (posteriyor) mahmuzları en uzun. Sitigma top başlı. Yumurtalık yanlamasına yassılaşmış; kapsül üst yarısından açılan meyve. Tohumlar mekiksi, oluklu.
Kaynak:
Yeo PF (1978). Euphrasia L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 6: 756.
Halk Betimi:
Yarı parazitik, tekyıllık otsu bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “gözotu” ismiyle bilinir, ve dünya genelinde geniş bir yayılışa sahiptir. Dünyada yaklaşık olarak 54 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 10 türü (12 takson) bulunur. İngilizce ismine “eyebright” ve Türkçe ismine “gözotu” adının verilmesi, bitkilerin geçmişten beri göz enfeksiyonlarının tedavisinde kullanımından dolayıdır. Bu bitkiler ayrıca göz yorgunluğunu ve soğuk algınlığı, öksürük, sinüs enfeksiyonları, boğaz ağrısı ve saman nezlesinin neden olduğu iltihabı gidermek için kullanılır.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2016) https://en.wikipedia.org/wiki/Euphrasia /, Erişim Tarihi: 17.09.2016.
Anonim 2 (2016) http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Orobanchaceae/Euphrasia/ /, Erişim Tarihi: 17.09.2016.
Güner E D (2012) Euphrasia L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 653.