Euphrasia pectinataTen. Gözotu

Euphrasia pectinataTen. - Gözotu

Bilimsel Betim:

Gövde 30(−40) cm’ye kadar, 0–3 çift dik dallı. İlk çiçekler (3.−)4.,−7., (−8.) düğümde. Yapraklar 4(−6) çifte kadar dişli, kısa kıllı, bazen saplı salgılı tüylü, saplar başların 5 katı kadar uzunlukta. Alt bırakteler 14 mm’ye kadar, yumurtamsı, mala şeklinde veya dikdörtgensi-yumurtamsı, sıklıkla çanağa doğru yatık; dişler (2−)4–6(−7) çift, sivri, sipsivri veya kılçıklı, genişliği kadar uzun veya daha uzun, taban yukarı yönlü, tabandan uzak. Taç 6–9 mm, alt dudak nispeten küçük. Kapsül (4,5−)5,5–7(−8,5) mm, çanaktan hafifçe veya daha çok kısa, genişliğinin (2,3−)3−4 katı kadar uzun.

 

Çiçeklenme zamanı: Mayıs–Ağustos.

Habitat (yaşam ortamı): Orman kenarları, kurumuş otluk alanlar, alpin çayırlar, 0–2900 m.

 

Kaynak:

Yeo PF (1978). Euphrasia pectinata Ten., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 6: 759.

Halk Betimi:

Ülkemizde “gözotu” ismiyle bilinen bu tür, Batı Avrupa’dan Güneybatı Asya’ya ve doğuya doğru Çin ve Fas’a kadar yayılış gösterir. Beyaz renkte çiçeklere sahip, 40 cm’ye kadar boylanabilen yarı-parazitik tekyıllık bir bitkidir. Mayıs ve Ağustos ayları arasında çiçek açar ve orman kenarları, otlaklar ve alpin çayırlarda yetişir. İngilizce ismine “eyebright” ve Türkçe ismine “gözotu” adının verilmesi, bitkinin geçmişten beri göz enfeksiyonlarının tedavisinde kullanımından dolayıdır. Bu bitki ayrıca göz yorgunluğunu ve soğuk algınlığı, öksürük, sinüs enfeksiyonları, boğaz ağrısı ve saman nezlesinin neden olduğu iltihabı gidermek için kullanılır.

 

 

Kaynaklar:

Anonim (2016) http://www.tubives.com/index.php?sayfa=1&tax_id=7301 /, Erişim Tarihi: 17.09.2016.

Güner E D (2012) Euphrasia L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 653.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.