ERYNGIUML.BOĞADİKENİ

TÜRLER

ERYNGIUML. - BOĞADİKENİ

Bilimsel Betim:

Tüysüz çokyıllıklar, ikiyıllıklar veya biryıllıklar. Yapraklar dümdüzden dilimliye kadar, genellikle belirgin damarlı ve ± dikenli. Çiçekdurumu genellikle dallı. Kapitula içinde çiçekler sapsız ± sivri bırakteler involukrum tarafından taşınır. Bırakteoller (pullar) dümdüz veya ince uçlu, batıcı. Çanak yapraklar belirgin, sert. Taç yapraklar beyazımsı, mavi veya yeşilimsi, Çanak yapraklarden kısa. Meyve ± yumurtamsı; merikarpların bir yüzü düz diğeri dışbükey olup pul benzeri sürgün taşır; karpofor yok.

 

Kaynak:

Davis PH (1972). Eryngium L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 4: 292.

Halk Betimi:

Çokyıllık, ikiyıllık veya tekyıllık bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “boğadikeni” ismiyle bilinir ve dünya genelinde geniş bir yayılışa sahiptir. Dünyada yaklaşık olarak 257 türü ve ülkemizde 25 türü (26 takson) bulunur. Tüysüz gövdelere, genellikle dikenli yapraklara ve kubbe şeklinde şemsiyeye benzeyen çelik mavisi veya beyaz renkte çiçeklere sahiptirler. Bazı türler ve onlardan elde edilen melez çeşitler bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilir ve sayısız melezleri bulunur. Gıda veya tıbbi bitki olarakta kullanılırlar. Kökleri, genç sürgünleri ve yaprakları sebze olarak ve kökleri ayrıca şekerleme yapımında kullanılır. Bazı türler akrep sokmalarına karşı bitkisel ilaç olarak kullanılırken ve bazılarından elde edilen bitki özleri de iltihap söktürücü ajanlar olarak kullanılmıştır.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2015). https://en.wikipedia.org/wiki/Eryngium, Erişim Tarihi: 20.12.2015.

Anonim 2 (2015). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Apiaceae/Eryngium/, Erişim Tarihi: 20.12.2015.

Menemen Y (2012). Eryngium L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 59–60.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.