Eryngium bithynicumBoiss. - Çakırotu
Bilimsel Betim:
Biryıllık veya ikiyıllık. Gövde köşeli ve oluklu, 15−20 cm, ortanın aşağısı dallı. Taban yaprakları genellikle çiçeklenme zamanında kalıcı, neredeyse derimsi, yumurtamsı-dikdörtgensi ilâ üç lopluya kadar, kütdişli. Gövdenin orta yaprakları sapsız, az teleksi ilâ az elsiye kadar, mızraksı ve dikencik-kenarlı loplu. Çiçekdurumu mumlu veya mavimsi, zengince bileşik salkımlı ve kubbemsi; kapitulum çok sayıda, 15’ten az çiçekli, yarıküremsi, 6−10 mm çapında. Bırakteler 5(−6), mızraksı, düz, batıcı, genellikle dikencikli-kenarlı, kapitulumun 2−3(−4) katı. Bırakteoller üç ince uçlu (üç kuspisli).
Çiçeklenme zamanı: Haziran−Eylül.
Habitat (yaşam ortamı): Bozkır, nadasa bırakılmış tarlalar, aşınmış bayırlar, 100−1400 m.
Kaynak:
Davis PH (1972). Eryngium bithynicum L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 4: 299.
Halk Betimi:
Ülkemizin endemik bitkilerinden biri olan bu tür, “çakırotu” ismiyle bilinir. Mavimsi-yeşil renkte çiçeklere sahip, 20 cm’ye kadar boylanabilen tekyıllık veya ikiyıllık otsu bir bitkidir. Haziran ve Eylül ayları arasında çiçek açar ve bozkırlar, nadasa bırakılmış tarlalar ve aşınmış bayırlarda yetişir.
Kaynaklar:
Anonim (2018). http://www.tubives.com/index.php?sayfa=1&tax_id=4062, Erişim Tarihi: 06.02.2018.
Menemen Y (2012). Eryngium L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 59–60.