ECHIUML.ENGEREK OTU

TÜRLER

ECHIUML. - ENGEREK OTU

Bilimsel Betim:

Biryıllık veya çok yıllık tüylü-kıllı otsu bitkiler. Taban yaprakları genellikle rozet şeklinde, saplı ve sıklıkla çiçeklenme döneminde pörsür; gövde ± çok sayıda, üst yapraklar sapsız ve sıklıkla hafifçe gövdeyi sarar. Çiçekdurumu çok sayıda bırakteli simöz, başak, bileşik salkım veya tirsus. Çanak tabana doğru ± loplu, meyvede uzamıştır. Taç ± zigomorf, dar ilâ geniş hunimsi veya borumsu şekilde, mavimsi, morumsu, kırmızımsı, sarımsı veya beyazımsı renklerde; tüp boğaz eki taşımaz, püsküllü tüylü veya tabanda bir halkalı; lamina ± belirgin eğimli. Sitamenler içkin veya en azından bazıları taşkın; filamentler tüp içerisinde farklı boylarda bağlı. Sitilus ± dümdüz ya da küçük iki loplu veya ikiye yarık. Fındıkçıklar 4, yumurtamsı, yumurtamsı-üç köşeli, dikdörtgensi-iki piramitsi veya neredeyse küremsi ve geniş bağlantı izli, gaga dik veya içe kavisli, ± yandan yassılaşmış, pürüzsüz veya çeşitli şekillerde buruşuk, tüberküllü, neredeyse çukurlu ve ağsı.

 

Kaynak:

Edmondson JR (1978). Echium L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 6: 318.

Halk Betimi:

Echium ülkemizde “engerek otu” ismiyle bilinir ve çiçekli bitkileri ihtiva eder. Kuzey Afrika, Avrupa kıtası ve Macaronesia adalarında doğal olarak yetişen ve bu bölgede en yüksek çeşitliliğe sahip bitkilerdir. Dünyada yaklaşık olarak 67 türü ve ülkemizde 8 türü (9 takson) bulunur. Yaprakları zehirlidir. Fakat bu bitki için herhangi bir zehirlenme vakası kaydedilmemiştir. Yaprakları ve gövdelerinin üzerinde bulunan tüyleri şiddetli deri iltihabına neden olabilir. Birçok türü süs ve bahçe bitkileri olarak kullanılır ve dünya çapında uygun iklimlerde bulunabilir. “Kırkbatıran (Echium plantagineum L.)” türünün tohum yağı bazı kimyasallar içerir, değerli kozmetik ve cilt bakımı ürünlerinin yapımında kullanılması yaygın hale gelmiştir ve balık yağına alternatif olarak kullanılabilir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2015). https://en.wikipedia.org/wiki/Echium, Erişim Tarihi: 22.12.2015.

Anonim 2 (2015). http://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Echium, Erişim Tarihi: 22.12.2015.

Anonim 3 (2015). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Boraginaceae/Echium/, Erişim Tarihi: 22.12.2015.

Körüklü ST (2012). Echium L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 227.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.