Echium italicumL. Kurtkuyruğu

Echium italicumL. - Kurtkuyruğu

Bilimsel Betim:

İkiyıllık, yoğun biçimde sert tüylü-kıllı, kıllar kuruyken sıklıkla sarımsı renkli. Gövde dik, 90 cm’ye kadar, yoğun biçimde yayık ilâ dik-yayık kıllı. Yapraklar yoğun biçimde kıllı, sivri, şeritsi ilâ dar dikdörtgensiye kadar; taban 25(−35) × 2(−4,5) cm’ye kadar, kısa yaprak sapına doğru daralmış; gövde yaprakları daha küçük, sapsız veya neredeyse saplı. Çiçekdurumu genellikle ± piramitsi, en alt dallar alttaki gövde yapraklarının koltuklardan çıkar; bazen daha dar ve ± başak şeklinde. Çanak çiçekte 6−8 mm, meyvede 12 mm’ye kadar uzar. Taç soluk mavi, eflatun, pembemsi veya beyazımsı, 7–9,5 mm, dar hunimsi, dışta seyrek sert kıllı veya tüysüzleşen. Sitamenler çoğunlukla oldukça taşkın; filamentler soluk kahverengi ilâ turuncuya kadar. Sitilusun yaklaşık 1 mm’si iki eşit parçalı. Fındıkçıklar yaklaşık 4 × 2 mm, ± dikdörtgensi, içe kavisli sivri gagalı ve kabarık kaburga omuzlu, buruşuk-tüberküllü ve ağsı.

 

Çiçeklenme zamanı: Mayıs−Ağustos.

Habitat (yaşam ortamı): Kireçli yamaçlar, tarlalar, bozulmuş araziler, vs., 0−1950 m.

 

Kaynak:

Edmondson JR (1978). Echium italicum L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 6: 321.

Halk Betimi:

Ülkemizde “kurtkuyruğu” ismiyle bilinen bu bitki, Akdeniz havzasında ve özellikle İtalya’da sık görülür (italicum adını burdan alır). Bu bitki etkileyici rozet yapraklara, dallanmalara ve gövdesinde gri tüylere sahiptir. Yaz aylarında gövdesi etrafında soluk mavi, eflatun, pembemsi veya beyazımsı çiçekler açar ve adeta buzlanma örtüsü gibi görünür. Genellikle kireçli yamaçlar, tarlalar, bozulmuş arazilerde bulunur. Bitkinin ağrı kesici ve antioksidan aktivitesinin olduğunu saptayan çalışmalar vardır.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2015). https://en.wikipedia.org/wiki/Echium_italicum, Erişim Tarihi: 22.12.2015.

Anonim 2 (2015). http://www.plant-world-seeds.com/store/view_seed_item/448/, Erişim Tarihi: 22.12.2015.

Körüklü ST (2012). Echium L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 227.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.