DORYCNIUML.KAPLANOTU

TÜRLER

DORYCNIUML. - KAPLANOTU

Bilimsel Betim:

Çokyıllık otlar ya da küçük yarı-çalımsılar. Yapraklar 5−7-yaprakçıklı, ortadamar uzamış veya yok, en alt yaprakçık çifleri genellikle sitipullara benzer; sitipullar çok küçük, beze-benzeri. Çiçekdurumu neredeyse top başlı şemsiyemsi, neredeyse sapsız ya da saplı, sıklıkla yapraklı bıraktelerle taşınır ve beze-benzeri belli belirsiz involukrumlu, serbest ya da ± birleşik, kırmızı bırakteollü. Çanak çansı ve 5 eşit dişli, ya da hafifçe 2-dudaklı (üst iki diş geri kalanlardan daha geniş). Taç beyaz, pembe ya da morumsu, kayıkçık küt, koyu kırmızı veya menekşe. Sitamenler iki demetli (diyadelfus). Bakla dikdörtgensi-silindirik ilâ yumurtamsı-küremsi kadar, açılan meyve, sıklıkla enine perdeli. Tohumlar 1−8.

 

Kaynak:

Demiriz H (1970). Dorycnium L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 3: 512.

Halk Betimi:

Çok yıllık otsu bitkiler veya kısa çalımsı formları içeren bu cins ülkemizde “kaplanotu” ismiyle bilinir, Akdeniz’de ve Kanarya Adaları’nda doğal yayılış gösterir. Dünyada 12 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 7 türü (8 takson) bulunur. Beyaz, pembe veya morumsu renklerde çiçeklere sahiptirler.

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https:/en.wikipedia.org/wiki/Dorycnium/, Erişim Tarihi: 09.02.2016.

Anonim 2 (2016). http:/www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Leguminosae/Dorycnium/, Erişim Tarihi: 09.02.2016.

Vural M (2012). Dorycnium Mill., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 460.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.