DORYCNIUML. - KAPLANOTU
Bilimsel Betim:
Çokyıllık otlar ya da küçük yarı-çalımsılar. Yapraklar 5−7-yaprakçıklı, ortadamar uzamış veya yok, en alt yaprakçık çifleri genellikle sitipullara benzer; sitipullar çok küçük, beze-benzeri. Çiçekdurumu neredeyse top başlı şemsiyemsi, neredeyse sapsız ya da saplı, sıklıkla yapraklı bıraktelerle taşınır ve beze-benzeri belli belirsiz involukrumlu, serbest ya da ± birleşik, kırmızı bırakteollü. Çanak çansı ve 5 eşit dişli, ya da hafifçe 2-dudaklı (üst iki diş geri kalanlardan daha geniş). Taç beyaz, pembe ya da morumsu, kayıkçık küt, koyu kırmızı veya menekşe. Sitamenler iki demetli (diyadelfus). Bakla dikdörtgensi-silindirik ilâ yumurtamsı-küremsi kadar, açılan meyve, sıklıkla enine perdeli. Tohumlar 1−8.
Kaynak:
Demiriz H (1970). Dorycnium L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 3: 512.
Halk Betimi:
Çok yıllık otsu bitkiler veya kısa çalımsı formları içeren bu cins ülkemizde “kaplanotu” ismiyle bilinir, Akdeniz’de ve Kanarya Adaları’nda doğal yayılış gösterir. Dünyada 12 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 7 türü (8 takson) bulunur. Beyaz, pembe veya morumsu renklerde çiçeklere sahiptirler.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2016). https:/en.wikipedia.org/wiki/Dorycnium/, Erişim Tarihi: 09.02.2016.
Anonim 2 (2016). http:/www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Leguminosae/Dorycnium/, Erişim Tarihi: 09.02.2016.
Vural M (2012). Dorycnium Mill., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 460.