DIGITALISL.YÜKSÜKOTU

TÜRLER

DIGITALISL. - YÜKSÜKOTU

Bilimsel Betim:

Biryıllık ilâ çokyıllık otsu bitkiler. Yapraklar basit, almaşlı, tabansal ve gövdesel. Çiçekler uçta, bırakteli, çoğunlukla tek taraflı salkımlar halinde. Çanak derinlemesine 5-parçalı, taçtan daha kısa. Taç taşkın, genellikle sarımsı ya da beyazımsı (Türkiye’de türlerde), tüp silindirik veya keseli ya da neredeyse küremsi, aya yamuk ± 2-dudaklı, dudaklar hafifçe yayık; alt dudağın orta lobu öndeki-yan loplardan hafifçe ya da çok daha uzun. Sitamenler 4, didinam, içkin. Kapsül yumurtamsı, perdeli, gagalı. Tohumlar çok, dikdörtgensi.

 

Kaynak:

Davis PH (1978). Digitalis L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 6: 680.

Halk Betimi:

İkiyıllık veya çokyıllık otsu bitkilerden veya çalılardan oluşan bu cins ülkemizde “yüksükotu” ismiyle bilinir. Batı ve Güneybatı Avrupa, Batı ve Orta Asya, Avustralasya (Güneydoğu Asya Adaları) ve Kuzeybatı Afrika’da doğal olarak yetişir. Dünyada yaklaşık olarak 25 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 8 türü (10 takson) bulunur. Yüksükotları oldukça zehirli bitkiler olmasına karşın, içeriklerinde bulunan kardiyak glikozitleri kalp ilaçlarının yapımında kullanılır. Kesme çiçek olarakta kullanılan yüksükotu toksik etkiye sahip olduğu için, kedi veya bebek bulunan evler için uygun olmayabilir. Yüksükotunun nabzı düzenleyici etkisi anlaşıldıktan sonra, epilepsi ve diğer nöbet bozukluklarının tedavisinde kullanılmıştır.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Digitalis /, Erişim Tarihi: 17.09.2016.

Anonim 2 (2016). https://en.wikibooks.org/wiki/Horticulture/Digitalis/, Erişim Tarihi: 17.09.2016

Anonim 3 (2016). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Plantaginaceae/Digitalis/ /, Erişim Tarihi: 17.09.2016.

Ozbek MU (2012). Digitalis L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 671–672.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.