Digitalis ferrugineaL. Arıkovanı

Digitalis ferrugineaL. - Arıkovanı

Bilimsel Betim:

Sağlam yapılı ikiyıllık ya da çokyıllık. Gövde sıklıkla tek, 1 m’ye kadar, dallanmamış. Gövde yaprakları dikdörtgensi ilâ dikdörtgensi-mızraksıya kadar ya da şeritsi, sıklıkla kenarlarda ve alt yüzeyin damarlarında havlı. Salkım uzun, çok-çiçekli, oldukça çok yoğun; eksen tüysüz. Bırakteler şeritsi-mızraksı. Çanak lopları yumurtamsı ilâ dikdörtgensi-eliptiğe kadar, oldukça küt, göze çarpan kuruzarsı kenarlı, tüysüz ya da kirpikçikli kenarlı. Taç sarımsı, kahverengimsi damarlanmalı, (8−)15−35 mm; tüp şişkin, alt dudağın orta lobu yumurtamsı, küt, bitişik yanal loplardan çok daha uzun, tüpten daha kısa. Kapsül tüysüz.

 

subsp. ferrruginea L.

Taç 18−34 mm; alt dudağın orta lobu yaklaşık 8 mm genişliğinde.

 

Çiçeklenme zamanı: Haziran−Eylül.

Habitat (yaşam ortamı): Ormanlar (Kayın, meşe, kestane, çam, köknar), açıklıklar, kayalık yamaçlar ve yol kenarları bayırları, 0–2700.

 

Kaynak:

Davis PH (1978). Digitalis ferruginea L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 6: 681.

Halk Betimi:

Ülkemizde “arıkovanı” ismiyle bilinen bu tür, boyu 1 m’ye kadar uzayabilen, tabanda rozet şeklinde koyu yeşil yaprakları olan, kahverengi renkte tüpsü çiçeklerin oluşturduğu başaklar taşıyan ikiyıllık veya kısa-yaşamlı çokyıllık bir bitkidir. Macaristan, Romanya, Türkiye ve Kafkaslar’da doğal olarak yetişir.

Bu bitkinin tüm kısımları zehirli olduğundan yenildiğinde ciddi rahatsızlıklara ve kusmaya neden olabilir. Yapraklarla temas da alerjik reaksiyona neden olabilir.

 

Kaynaklar

Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Digitalis_ferruginea /, Erişim Tarihi: 17.09.2016.

Anonim 2 (2016). http://www.seedaholic.com/digitalis-ferruginea-rusty-foxglove.html/, Erişim Tarihi: 17.09.2016.

Özbek MU (2012). Digitalis L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 671–672.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.