CYTISUSDesf. (= CHAMAECYTISUS Link)KEÇİTIRFILI

TÜRLER

CYTISUSDesf. (= CHAMAECYTISUS Link) - KEÇİTIRFILI

Bilimsel Betim:

Dikensiz çalılar. Yapraklar 3-yaprakçıklı ve saplı; sitipullar yok. Çiçekler yapraklı salkımlarda veya kapitulumlar halinde. Çanak bariz tüpsü ve belirgin üst ve alt dudaklı; üst dudak iki kısa dişli, alt dudak genellikle belirsiz üç dişli. Taç sarı veya nadiren beyaz; bayrakçık bazen kahverengi benekli, kanatçıklardan ve kayıkçıkdan daha büyük ve uzamış bir tırnağa daralan. Sitamenler bir demet halinde birleşik (monadelfus). Bakla dar dikdörtgensi, birkaç-tohumlu. Tohumlar strofiollü.

 

Kaynak:

Gibbs PE (1970). Cytisus L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 3: 14.

Halk Betimi:

Dikensiz çalılardan oluşan bu cins ülkemizde “keçitırfılı” ismiyle bilinir ve Avrupa, Batı Asya ve Kuzey Afrika’da doğal olarak yetişir. Dünyada yaklaşık 73 türü olan bu cinsin ülkemizde 16 türü (16 takson) bulunur. Bu bitkiler sarı ya da nadiren beyaz renkli çiçekleri ve sıklıkla güzel kokularıyla bilinirler.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https:/en.wikipedia.org/wiki/Cytisus/, Erişim Tarihi: 09.02.2016.

Anonim 2 (2016). http:/www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Leguminosae/Cytisus//, Erişim Tarihi: 09.02.2016.

Vural M (2012). Cytisus Desf., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 459-460.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.