Cytisus hirsutusL. (= Chamaecytisus hirsutus (L) Link) Keçi Tırfılı

Cytisus hirsutusL. (= Chamaecytisus hirsutus (L) Link) - Keçi Tırfılı

Bilimsel Betim:

Dik veya yükselici çalılar, 20−100 cm, dallar dik veya yükselici, veya bazen sürünücü, yayık-tüylü. Yaprakçıklar 5−20 × 4−10 mm, tersyumurtamsı, tersmızraksı veya eliptik, genellikle üstte seyrek yatık-tüylü, altta eşit oranda ipeksi ilâ tüylü arasında. Çiçekler yapraklı salkımlarda. Çanak yayık-tüylü veya ülgerli. Taç sarı; bayrakçık 18−30 mm, bazen tabanda kahverengi noktalı, genellikle seyrek tüylü. Bakla 25−40 mm, dar dikdörtgensi, tüylü, bazen çok seyrek.

 

Çiçeklenme zamanı: Nisan−Haziran.

Habitat (Yaşam Alanı): Dağ etekleri, açık ormanlar, yol kenarları, 100−1600 m.

 

Kaynak:

Gibbs PE (1970). Chamaecytisus hirsutus (L) Link, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 3: 17.

Halk Betimi:

Ülkemizde “keçi tırfılı” olarak bilinen bu tür, Avrupa ve Türkiye’de doğal yayılış gösterir. Sarı renkli çiçeklere sahip, 100 cm’ye kadar boylanabilen dik veya yükselici bir çalıdır. Nisan ve Haziran ayları arasında çiçek açar ve dağ etekleri, orman açıklıkları ve yol kenarlarında yetişir.

 

Kaynaklar:

Anonim (2016). https:/en.wikipedia.org/wiki/Cytisus_hirsutus /, Erişim Tarihi: 09.02.2016.

Vural M (2012). Cytisus Desf., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 459-460.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.