CYNOGLOSSUML. - PİSİKTETİĞİ
Bilimsel Betim:
İkiyıllık, çok nadiren biryıllık veya çokyıllık otsu bitkiler. Simöz uçta ve neredeyse uca yakın, bıraktesiz veya nadiren tabana yakın l(−2) bırakteli, genellikle meyvede uzamış, olgunken nadiren neredeyse top başlı. Taç silindirik ilâ hunimsiye kadar, nadiren tabaksı. Boğaz pulları dikdörtgensi veya neredeyse kare şeklinde, nadiren boyu eninden uzun, genellikle boğazı kapatan. Sitamenler içkin, tüpün orta kısmına veya üzerine ya da pulların arasına gömülü; anterler yumurtamsı ilâ dar eliptiğe kadar. Fındıkçıklar yumurtamsı ilâ dairemsiye kadar, sırt yüzeyi (tabla) içbükey veya yassılaşmış; kabarık kenarlar var veya yok; çapa tüylü, daralmış konik yumurtalık tablasına (ginobaz) bağlanmış, sitilusu kaplayan arista var veya yok.
Kaynak:
Riedl H (1978). Cynoglossum L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 6: 306.
Halk Betimi:
İkiyıllık veya çokyıllık bitkileri içeren bu cins ülkemizde “pisiktetiği” ismiyle bilinir. Bu bitkiler Asya, Afrika ve Avrupa’da doğal olarak yetişir. Dünyada yaklaşık olarak 83 türü ve ülkemizde 8 türü (11 takson) bulunur. Kuzey Amerika’da yayılmış ve sorun çıkaran bir yabani ot olarak kabul edilmiştir. Bunun en büyük sebebi ise bu bitkinin tüylerinin koyunların ve diğer hayvanların tüylerine yapışması ve otlayan hayvanlar tarafından yutulması durumunda ışığa aşırı duyarlılığa sebep olduğu rapor edilmiştir.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2015). https://en.wikipedia.org/wiki/Cynoglossum, Erişim Tarihi: 22.12.2015.
Anonim 2 (2015). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Boraginaceae/Cynoglossum/, Erişim Tarihi: 22.12.2015.
Körüklü ST (2012). Cynoglossum L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 225.