COTA J.Gay - BABUÇÇA
Bilimsel Betim:
Biryıllık veya çokyıllık otlar. Yapraklar 1−3- derin teleksi, bölmeler sıklıkla taraksı bölünmüş, nadiren neredeyse derin elsi. Dilsi çiçekler beyaz, sarı veya nadiren pembemsi-leylak. Tüpsü çiçekler sarı, nadiren pembemsi-leylak (en azından kuruduğunda), tabanda şişkin değil. Çiçek tablası ± dışbükey, belirgin konik değil, pullar (palealar) genellikle kıkırdaksı, daha az sıklıkla zarımsı, dikdörtgensi veya tersmızraksı, tepede genellikle belirgin sipsivri, nadiren sivri veya kesik-mukronat. Kapçıklar (meyveler) terskonik veya topaçsı, yassılaşmış, enine kesitte sivri yan köşeli ve enine baklavamsı, nadiren bizsi; tepede taççıklı veya değil, kulakcıklı değil.
Kaynak:
Grierson AJC & Yavin Z (1975). Cota (J.Gay) Rupr., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 5: 211.
Halk Betimi:
Ülkemizde “babuçça” ismiyle bilinen bu cins, Avrupa, Kuzey Afrika ve Güneybatı Asya’da doğal olarak yetişir, birkaç türü ise dünyanın birçok yerine yayılmıştır. Dünya üzerinde 25 türü ülkemizde ise 17 türü (25 takson) bulunur. Otsu bitkilerden oluşan bu cinsin beyaz veya sarı renkte kenar çiçekleri ve sarı renkte tüp şeklinde merkezi çiçekleri bulunur.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2017). https://en.wikipedia.org/wiki/Cota_(plant), Erişim Tarihi: 23.12.2017.
Anonim 2 (2017). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Compositae/Cota/, Erişim Tarihi: 23.12.2017.
Anonim 3 (2017). https://gobotany.newenglandwild.org/search/?q=cota, Erişim Tarihi: 23.12.2017.
Özbek M U (2012). Cota J. Gay, Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, pp.146–148.