CORONILLAL.BURÇAK

TÜRLER

CORONILLAL. - BURÇAK

Bilimsel Betim:

2,5 m’ye kadar uzayabilen otsu bitkiler veya çalılar. Yapraklar tek teleksi ya da üst kısımda üç yaprakçıklı ve alt kısımda basit; sitipullar küçük. Çiçekdurumları şemsiyemsi, (2−)4−20-çiçekli. Çanağın üst iki dişi birleşik. Çiçekler sarı, beyaz, pembe, kırmızı veya lavanta renginde; Taç kayıkçığı gagalı. Sitamenler iki demet halinde (diyadelfus). Meyve düz ilâ kuvvetlice yaysı boğumlu bakla şeklinde.

 

Kaynak:

Chamberlain DF (1970). Coronilla L., Şu eserde: Davis PH (ed.) Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 3: 538.

Halk Betimi:

Otsu bitkilerden veya çalılardan oluşan bu cins ülkemizde “burçak” ismiyle bilinir, Avrupa ve Kuzey Afrika’da doğal olarak yetişir. Dünyada yaklaşık 10 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 3 türü (3 takson) bulunur. Bitki 50 cm’ye kadar uzar. Çiçekler sarı, beyaz, pembe, kırmızı veya lavanta rengindedir. Burçak türleri bazı kelebek türlerinin larvaları ve güve türleri için önemli bir besin kaynağıdır.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Coronilla/, Erişim Tarihi: 09.02.2016.

Anonim 2 (2016). https://gobotany.newenglandwild.org/genus/coronilla/, Erişim Tarihi: 09.02.2016.

Anonim 3 (2016). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Leguminosae/Coronilla/, Erişim Tarihi: 09.02.2016.

Keskin M (2012). Coronilla L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 458.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.