Coronilla variaL. subsp. varia (= Securigera varia (L.) Lassen) Körigen

Coronilla variaL. subsp. varia (= Securigera varia (L.) Lassen) - Körigen

Bilimsel Betim:

Çokyıllık, yükselici veya sürünücü otsu bitkiler, gövdeler 15−50 cm. Bitki tabanı otsu; yaprakçıklar 8−14-çift, dikdörtgensi; şemsiyeler 10−20-çiçekli. Yapraklar yeşil, teleksi, 3−14 çiftli dikdörtgensi veya kamamsı, mukronat yaprakçıklı. Şemsiyeler 4−20-çiçekli, bırakteoller serbest, dilsi, yaklaşık 1 mm, morumsu uçlu. Çiçekler 9−15 mm, leylak, beyaz veya pembe, taçyaprak kabzaları yaklaşık çanakyapraklar kadar uzun. Boğumlu baklalar (meyveler) düz, 2−8 cm × 1,5−2 mm, 3−14 eklemli.

 

Çiçeklenme zamanı: Mayıs−Ağustos.

Habitat (yaşam ortamı): Kayalık yamaçlar ve yaprak döken ormanlık ve çalılıklarda, ekili alanlarda, 250−2150 m.

 

Kaynak:

Chamberlain DF (1970). Coronilla varia L., Şu eserde: Davis PH (ed.) Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 3: 543.

Halk Betimi:

Ülkemizde “körigen” ismiyle bilinen bu tür, Afrika, Asya ve Avrupa’da doğal olarak yetişir. Yaklaşık 60 cm ye kadar uzayan boyları, pembe ve beyaz çiçek kümeleriyle yazın başlarından geç sonbahara kadar çiçeklenme gösteren çokyıllık bitkilerdir. Derin, inatçı ve karmaşık olan kökleri kalındır ve eğrelti benzeri yapraklara sahiptir, zemin bitkisi olarak yetiştirilir ve erozyonu önlemek için mükemmel bir bitkidir. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’da erozyon kontrolü, yol kenarı bitkileri ve toprak rehabilitasyonu için kullanılır. Diğer yandan, bitkinin tüm kısımları “koronilin” adı verilen toksik bir glikozit içerdiğinden atlarda ve diğer geviş getirmeyen hayvanlarda toksik (zehirli) etkiye sahiptir. Yüksek miktarlarda tüketildiğinde yavaş büyümeye, felce ve hatta ölüme sebep olabilir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Securigera_varia/, Erişim Tarihi: 09.02.2016.

Anonim 2 (2016). http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Coronilla+varia/, Erişim Tarihi: 09.02.2016.

Anonim 3 (2016). http://www.fao.org/ag/agp/agpc/doc/gbase/DATA/secvar.htm/, Erişim Tarihi: 09.02.2016.

Keskin M (2012). Coronilla L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 458.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.