BRIZA L.ZEMBİLOTU

TÜRLER

BRIZA L. - ZEMBİLOTU

Bilimsel Betim:

Biryıllık ya da çokyıllık. Yapraklar neredeyse tüysüz, kulakçıksız; dil zarsı. Çiçekdurumu bileşik salkım. Başakçıklar ipliksi çiçek sapları üzerinde doğar, yumurtamsı ilâ yumurtamsı-dairemsiye kadar, yanal yassılaşmış, zarsı, sıklıkla sarkık, aristasız. Çiçekçikler 4−18. Dışkavuzlar açıldığında dairemsi ilâ böbreksiye kadar, ayrık ilâ yayığa kadar, 3−9-damarlı. İçkavuzlar neredeyse dairemsi ilâ böbreksiye kadar, yüreksi, 7−9-damarlı. Kapçık yumurtamsı ilâ dairemsiye kadar, neredeyse içkavuza eşit ya da daha kısa ve çok dar kanatlı omurgalı. Daneler geniş tersyumurtamsı ilâ eliptiğe kadar, sırtsal kısmı yuvarlaklaşmış ve karın kısmı yassılaşmış; hilum küçük ve yumurtamsı.

 

Kaynak:

Davis PH (1985). Briza L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 9: 516.

Halk Betimi:

Tekyıllık veya çokyıllık bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “zembilotu” ismiyle bilinir ve Avrasya, Kuzey Afrika’nın kuzey ılıman bölgelerinde ve Atlantik'de belli adalarda doğal olarak yetişir. Dünyada yaklaşık 22 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 5 türü (5 takson) bulunur. Bu bitkilere İngilizce’de “quaking grasses” yani “titrek otlar” denilmesinin sebebi çiçeklerinin ve tohum kafalarının saplarının üzerinde sürekli sallanmasıdır. Bazı türleri süs bitkisi olarak yetiştirilen zembilotları aynı zamanda bazı böcek türlerinin larvaları tarafından besin olarak da tüketilir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Briza /,Erişim Tarihi: 15.03.2016.

Anonim 2 (2016). http://delta-intkey.com/grass/www/briza.htm/ ,Erişim Tarihi: 15.03.2016.

Anonim 3 (2016). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Poaceae/Briza/ Erişim Tarihi: 15.03.2016

Cabi E, Doğan M (2012). Briza L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 701.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.