Briza mediaL. Zembilotu

Briza mediaL. - Zembilotu

Bilimsel Betim:

Kısa rizomlu çokyıllık, yapraklı vejetatif sürgünlü ve tabanda ölü kahverengi kalıcı yaprak kınlı. Gövdeler (çiçekdurumu hariç) 30−80 cm. Gövde yaprakları seyrek, ince pürüzlü kenarlar hariç tüysüz. Bileşik salkım gevşek, oldukça dik, 4−20 cm, 2−3 dallı. Başakçıklar çok sayıda, geniş yumurtamsı-dairemsi, 4−7 mm uzunluğunda ve genişliğinde. Dışkavuzlar yatay olarak yayık, açıldığında neredeyse dairemsi, 2,5−3,5 mm, derin içbükey ve tepede boynuzlu, 3−5-damarlı, alt dışkavuzlar sıklıkla morumsu-gri. Çiçekçikler 5−8. İçkavuzlar dışkavuzlara benzer fakat 7−9-damarlı, yaklaşık 4 mm. Kapçık içkavuzdan hafifçe daha kısa, tüysüz, kısa çentikli.

 

Çiçeklenme zamanı: Mayıs−Ağustos.

Habitat (yaşam ortamı): Yaprak döken ormanlar (meşe (Quercus L.), gürgen (Carpinus L.), kayın (Fagus L.) vs.), nemli yamaçlar ve bataklık alanlar, kalkerli kayalık yamaçlar, kumtaşı, 40−2440 m.

 

Kaynak:

Davis PH (1985). Briza media L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 9: 516.

Halk Betimi:

Ülkemizde “zembilotu” olarak bilinen bu tür, Türkiye, Avrupa ve Kafkasya’da doğal olarak yayılış gösterir. Çokyıllık otsu bir bitki olup 80 cm’ye kadar boylanır. Mayıs ve Ağustos ayları arasında çiçek açar ve yaprak döken ormanlar (meşe, gürgen, kayın vs.), nemli yamaçlar, sulak alanlar, kalkerli kayalık yamaçlar ve kumtaşlarında yetişir. Bu bitkiye İngilizce’de “quaking grasses” yani “titrek ot” denilmesinin sebebi çiçeklerinin ve tohum kafalarının saplarının üzerinde sürekli sallanmasıdır. Bazen kültür olarak yetiştilir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https://gobotany.newenglandwild.org/species/briza/media/ /,Erişim Tarihi: 15.03.2016.

Anonim 2 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Briza_media/ ,Erişim Tarihi: 15.03.2016.

Cabi E, Doğan M (2012). Briza L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 701.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.