BIFORAHoffm. - YUMURCA
Bilimsel Betim:
Köşeli gövdeli, nahif kazık köklü ve kötü kokulu tüysüz biryıllık bitkiler. Yapraklar 1−2-teleksi; yaprak sapı kanatlı, kınlı değil. Çanak yapraklar körelmiş. Taç yapraklar beyaz renkli. Meyve çift, tüysüz, sert; her merikarp ± küremsi, ± buruşuk, dikkat çekici kabarık çizgili değil, soluk kahverengi veya yeşilimsi renkli; komisüral yüz (birleşme noktaları) süzgeçli. Yağ kanalları yok.
Kaynak:
Hedge IC & Lamond JM (1972). Bifora Hoffm., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 4: 332.
Halk Betimi:
Tekyıllık otsu bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde yaygın olarak “yumurca” ismiyle bilinir, Güney ve Orta Avrupa, Türkiye, Kafkasya, İran, Irak ve Suriye’de yayılış gösterir. Dünyada 3 türü ve ülkemizde 2 türü (2 takson) bulunur. Beyaz renkli çiçeklere sahip kötü kokulu bitkilerdir.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2015). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Apiaceae/Bifora, Erişim Tarihi: 19.12.2015.
Anonim 2 (2018). https://gobotany.newenglandwild.org/search/?q=bifora, Erişim Tarihi: 07.03.2018.
Menemen Y (2012). Bifora Hoffm., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 50.