ASYNEUMAGriseb. & SchenkÇİÇEKLİDEĞNEK

TÜRLER

ASYNEUMAGriseb. & Schenk - ÇİÇEKLİDEĞNEK

Bilimsel Betim:

Çokyıllık veya ikiyıllık (monokarpik) otsu bitkiler. Çiçekdurumu basit veya dallanmış. Çanak lopları arasında tırnaklar yok. Taç neredeyse tabana kadar bölünmüş, loplar şeritsi-mızraksı, mor, menekşe veya mavi. Sitigmalar (2−)3(−4). Kapsül silindirik, yumurtamsı veya küremsi, (2−)3 bölgeden ortadan ilâ ± uca doğru açılır.

 

Kaynak:

Damboldt J (1978). Asyneuma Griseb. & Schenk, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 6: 65.

Halk Betimi:

Çokyıllık veya ikiyıllık bitkilerden oluşan bu bitkiler ülkemizde “çiçeklideğnek” olarak bilinir ve Kuzey Afrika ve Avrasya’da doğal olarak yetişir. Dünyada yaklaşık olarak 30 türü ve ülkemizde 20 türü (35 takson) bulunur. Bu cinse ait çoğu tür Türkiye için endemiktir. Bu bitkilerin bilinen herhangi bir zararı yoktur. Kökleri yüksek miktarda kauçuk hammaddesi içerir ve kauçuk içeren malzemelerin yapımında kullanılabilir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2015). https://en.wikipedia.org/wiki/Asyneuma Erişim Tarihi: 29.12.2015.

Anonim 2 (2015). http://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Asyneuma, Erişim Tarihi: 29.12.2015.

Yıldırımlı Ş (2012). Asyneuma Griseb. & Schenk, Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 300−303.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.