Asyneuma limonifolium(L.) Janch. subsp. limonifolium Tavşanekmeği

Asyneuma limonifolium(L.) Janch. subsp. limonifolium - Tavşanekmeği

Bilimsel Betim:

Çokyıllık, dik veya yükselici, gövdeler basit veya üstte dallanmış, 10−100 cm, sivilceli veya kısa tüylü, nadiren tüysüz. Gövde genellikle basit; çiçekler 2−4 kümeler halinde (alpinde tek ve cüce formlu), sapsız, nadiren 1 mm çiçek sapı üzerinde; Taç lopları 8−9 × 1,5 mm; tohumlar 1,3 × 0,8 mm. Yapraklar sık rozet şeklinde. Rozet yapraklar ve birkaç gövde yaprağı çok değişken, genellikle dikdörtgensi ilâ şeritsi-mızraksıya kadar, nadiren yumurtamsı, 3−6 × (0,3−)0,8−1,5 cm, fırfırlı, ± tepede küt, 2−6(−9) cm uzunluğundaki yaprak sapına doğru daralan. Çiçekdurumu hemen hemen gevşekten sıkıya doğru, başak-bileşik salkım; çiçekler tek veya 2−4 kümeler halinde. Çiçek sapları 0−2 mm. Çanak lopları mızraksı, dik. Taç lopları tüysüz veya sivilceli. Sitigmalar 3. Kapsüllerin boyutları ve formları çok değişken, ± yumurtamsı, nadiren neredeyse küremsi, (2−)5−6(−7) × 3−3,5 mm, hafifçe kaburgalı, tepede açılan 3 açıklıklı. Tohumlar yumutamsı ilâ dar eliptiğe kadar, açık kahverengi, parlak.

 

Çiçeklenme zamanı: Mayıs−Temmuz.

Habitat (yaşam ortamı): Orman açıklıkları, meralar, kayalık yamaçlar, kayalıklar, bozkır, kumullar, 0−2400 m.

 

Kaynak:

Damboldt J (1978). Asyneuma limonifolium (L.) Janch., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 6: 71.

Halk Betimi:

Ülkemizde “tavşanekmeği” olarak bilinen bu bitki, Türkiye, Güney İtalya, Balkanlar ve Ege’de doğal olarak yetişir. Leylak renginde çiçeklere sahip, 100 cm’ye kadar boylanabilen çokyıllık bir bitkidir. Mayıs ve Temmuz ayları arasında çiçek açar ve orman açıklıkları, meralar, kayalıklar, kayalık yamaçlar, bozkırlar ve kumullarda yetişir.

 

Kaynaklar:

Anonim (2015). http://www.tubives.com/index.php?sayfa=1&tax_id=6144, Erişim Tarihi: 29.12.2015.

Yıldırımlı Ş (2012). Asyneuma Griseb. & Schenk, Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 300−303.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.