AJUGAL.MAYASILOTU

TÜRLER

AJUGAL. - MAYASILOTU

Bilimsel Betim:

Biryıllık ilâ çokyıllığa kadar otlar. Taban yaprakları var veya yok. Gövde yaprakları düz, dişli ilâ üç parçalıya kadar, bırakteler gövde yapraklarına benzer veya farklılaşmış. Yalancı çevrel çiçekdurumları (vertisillasterler) 2−6-çiçekli. Çanak ± aktinomorf. Taç kısa veya uzun, genellikle tüpsü halkalı; üst dudak kısa; iki parçalı ilâ belli belirsize kadar, alttaki daha uzun, 2 yan loplu ve daha büyük derin girintili orta loplu. Sitamenler 4, genellikle taç tüpünden taşkın. Sitilus ginobazik değil, yumurtalık lopları tabanının epey üstüne bağlı. Fındıkçıklar çukurcuklu veya enine buruşuk; meyve nadiren üzümsü.

 

Kaynak:

Davis PH (1982). Ajuga L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 7: 42.

Halk Betimi:

Tekyıllık veya çokyıllık otsu bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “mayasılotu” olarak bilinir ve Avrupa, Asya ve Afrika’da doğal olarak yayılış gösterir, ayrıca iki türü de Güneydoğu Avustralya’da yetişir. Dünyada yaklaşık olarak 71 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 13 türü (22 takson) bulunur. İki dudaktan oluşan, halkalar halinde dizilmiş tüpsü çiçeklere sahiptirler.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Ajuga/, Erişim Tarihi: 14.02.2016.

Anonim 2 (2016). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Lamiaceae/Ajuga, Erişim Tarihi: 14.02.2016.

Köse B Y (2012). Ajuga L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 547–548.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.