Xanthium spinosum L. Pıtrak

Xanthium spinosum L. - Pıtrak

Bilimsel Betim:

Çok dallanmış biryıllık bitki, 15−100 cm. Yapraklar sapsız ilâ kısa saplıya kadar, 2−5 cm, 3−5-parçalı, üstte koyu yeşil ve altta beyaz ilâ gri-kaba tüylüye kadar, , (1−)2 üç parçalı sarı dikenlerle (modifiye yapraklarla) taşınan kısa sürgünlerin üzerinde doğmuş. Kapitulum tek çiçekli, yaprak koltuklarında sapsız, erkek kapitulumlar dalların bitiminde doğar. Meyveli involukrum 10−15 × 7−9 mm (dikenler dahil), örümcekağsı; dikenler çengelli; gagalar iğnemsi, biri diğerlerinden daha uzun.

 

Çiçeklenme zamanı: Ağustos−Ekim.

Habitat (yaşam ortamı): Kurak yamaçlar, atık alanlar, 10−1750 m.

 

Kaynak:

Kupicha FK (1975). Xanthium spinosum L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 5: 48.

Halk Betimi:

Ülkemizde “pıtrak” olarak bilinen bu türün, doğal yayılış alanı bilinmemekle birlikte Güney Amerika’dan, muhtemelen Şili'den, geldiği düşünülmektedir. Dünya çapında kozmopolit bir yayılış gösterir ve bozulmuş habitatlarda yetişen zararlı bir ot olarak bilinir. Tekyıllık otsu bir bitki olup boyu 1 metreye kadar uzayabilir. Meyveleri üzerindeki çengelli dikenleri ile karakteristiktir. Kısa gün bitkisidir, yani yaz sonları ve sonbaharda günlerin kısaldığı zamanlarda çiçek açar.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Xanthium_spinosum, Erişim Tarihi: 02.02.2016.

Anonim 2 (2016). https://wiki.bugwood.org/Xanthium_spinosum, Erişim Tarihi: 02.02.2016.

Ekim T (2012). Xanthium L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 216.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.