Viscum albumL. subsp. album - Ökseotu
Bilimsel Betim:
Gövdeler dallanmış, 80 cm’ye kadar. Yapraklar 2,5–7(–8) cm, tersyumurtamsı-dikdörtgensi, küt, 3–5 damarlı. Çiçekler sapsız, 3–5 çiçekli demetlerde. Çiçek örtüsü 4-parçalı; erkek tepaller 4–5 mm, yumurtamsı, sivri; dişi tepaller 0,5–0,75 mm, üçgensi, sivri. Meyve yaklaşık 1 cm, beyaz veya sarı, küremsi ya da armutsu.
subsp. album
Tohumlar genellikle üçgensi; meyve genellikle küremsi; yapraklar genişliğinin 4 katından daha kısa.
Çiçeklenme zamanı: Mart−Haziran.
Habitat (yaşam ortamı): Çeşitli ağaçlarda, 300–2000 m.
Kaynak:
Miller AG (1982). Viscum album L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 7: 547.
Halk Betimi:
Ülkemizde “ökseotu” ismiyle bilinen bu tür, Avrupa, batı ve güney Asya’da doğal olarak yetişir. Odunsu çalılar ve ağaçlar üzerinde yarı-parazitik olarak yaşayan, 80 cm’ye kadar uzayabilen yarı-odunsu yapılı küçük bir çalıdır. Yeşilimsi-sarı renkteki çiçekleri belirgin değildir. İçi yapışkan bir madde ile dolu üzümsü tipte ve çoğunlukla beyaz ve sarımtırak renkte meyveleri vardır. Ökseotu türleri zehirlidir ve meyvesinin tüketilmesi durumunda zayıf bir nabız ve mide ağrısı ve diyare dahil akut gastrointestinal problemlere sebep olur. Ökseotu ekstraktının bazı kanser hücrelerini öldürebileceğine dair bazı laboratuvar ve hayvan deneyleri olmasına rağmen, kanserli insanlara yararı olduğuna dair çok az kanıt vardır.
Kaynaklar:
Anonim (2017). https://en.wikipedia.org/wiki/Viscum_album, Erişim Tarihi: 15.01.2018.
Kandemir A (2012). Viscum L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 840–841.