VISCUML. - ÖKSEOTU
Bilimsel Betim:
Yarı parazit her dem yeşil çalılar. Yapraklar karşılıklı, paralel-damarlı. Çiçekdurumu talkım, çiçekler sık. Çiçek örtüsü bir sıralı, bırakteli. Anterler tepallere yapışık, olgunlukta çok sayıda deliklerle açılan meyve. Meyve içi yapışkan üzümsü tipte.
Kaynak:
Miller AG (1982). Viscum L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 7: 547.
Halk Betimi:
Ülkemizde “ökseotu” ismiyle bilinen bu cins Asya, Avrupa, Afrika ve Avustralasya (Güneydoğu Asya Adaları)’nın ılıman ve tropikal bölgelerinde doğal olarak yetişir. Dünyada 74 türü ülkemizde 1 türü (3 takson) bulunur. Odunsu çalılar ve ağaçlar üzerinde yarı-parazitik olarak yaşayan, 80 cm’ye kadar uzayabilen yarı-odunsu yapılı küçük çalılardır. Yeşilimsi-sarı renkteki çiçekleri belirgin değildir. İçi yapışkan bir madde ile dolu üzümsü tipte ve çoğunlukla beyaz ve sarımtırak renkte meyveleri vardır. Ökseotu türleri zehirlidir ve meyvesinin tüketilmesi durumunda zayıf bir nabız ve mide ağrısı ve diyare dahil akut gastrointestinal problemlere sebep olur.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2017). https://en.wikipedia.org/wiki/Viscum, Erişim Tarihi: 15.01.2018.
Anonim 2 (2017). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Santalaceae/Viscum/, Erişim Tarihi: 15.01.2018.
Anonim 3 (2017). https://gobotany.newenglandwild.org/search/?q=viscum, Erişim Tarihi: 15.01.2018.
Kandemir A (2012).Viscum L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 840–841.