Viola odorataL. Kokulu Menekşe

Viola odorataL. - Kokulu Menekşe

Bilimsel Betim:

Gövdesiz çokyıllık ot, 3−12 cm, uçlarda köklenen uzun topraküstü sitolonlu. Sitipullar genişce mızraksı, salgılı-saçaklı. Yaprak sapları kısa ve geriye kıvrık tüy örtüsüyle kaplı. Yapraklar yumurtamsı-dairesel, küt, tabanda yüreksi, kütdişli, ± tüysüz. Çiçekler hoş kokulu, mor, alt taç yaprak 11−16 mm. Kapsüller olgunlaştığında toprak üzerine yatık.

 

Çiçeklenme zamanı: Nisan−Mayıs.

Habitat (yaşam ortamı): Sıklıkla gölgelik yerler, 0−1600 m.

 

Kaynak:

Coode MJE & Cullen J (1965). Viola odorata L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 1: 525–526.

Halk Betimi:

Ülkemizde “kokulu menekşe” ismiyle bilinen bu tür Avrupa ve Asya’da doğal olarak yetişir. Ancak, daha sonra Kuzey Amerika ve Avustralya’ya da yayılmıştır. Hoş kokulu mor çiçeklere sahip, 12 cm’ye kadar boylanabilen gövdesiz çokyıllık otsu bir bitkidir. Nisan ile Mayıs aylarında çiçeklerini açar ve genellikle gölgelik alanlarda yetişir. Bu çiçeğin tatlı kokusu oldukça popüler olup birçok kozmetik ürünün ve parfümün yapımında kullanılır.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2018). https://en.wikipedia.org/wiki/Viola_odorata, Erişim Tarihi: 15.01.2018.

Anonim 2 (2018). https://gobotany.newenglandwild.org/search/?q=Viola+odorata, Erişim Tarihi: 15.01.2018..

Dinç M (2012) Viola L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 882–884.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.