Viola kitaibelianaSchult. Yabani Menekşe

Viola kitaibelianaSchult. - Yabani Menekşe

Bilimsel Betim:

Biryıllık ot, gövdeleri 3−12 cm, Bitki bütünüyle yoğun ve kısa kırışık tüylerle örtülü. En alt yapraklar dairesel, geri kalanlar dikdörtgensi-kaşık şeklinde, hepsi kütdişli loplu. Sitipullar az teleksi, dikdörtgensi-kaşık şeklinde kütdişli loplu, saplı uç bölmeli ve daha küçük yan bölmeli. Çiçekdurumu sapı iki bırakteollü ve çiçeklerin hemen altında. Çanak yapraklar mızraksı. Taç kremsi-beyaz ilâ sarıya kadar, sarı merkezli, en alt taç yaprak 5−8 mm.

 

Çiçeklenme zamanı: Mart−Haziran.

Habitat (yaşam ortamı): Taşlık yamaçlar, dağ yamaçlarındaki çakıl yığıntıları, maki, bayırlar, vs., 0−1800 m.

 

Kaynak:

Coode MJE & Cullen J (1965). Viola kitaibeliana Roem. & Schult., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 1: 531.

Halk Betimi:

Ülkemizde “yabani menekşe” ismiyle bilinen bu tür, Afrika, Asya ve Avrupa’da doğal olarak yetişir. Kremsi-beyaz veya sarı renkte çiçeklere sahip, 12 cm’ye kadar boylanabilen tekyıllık otsu bir bitkidir. Mart ile Haziran ayları arasında çiçeklerini açar, taşlı yamaçlar, dağ yamacındaki çakıl yığıntıları, makiler ve bayırlarda yetişir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2018). https://www.brc.ac.uk/plantatlas/plant/viola-kitaibeliana, Erişim Tarihi: 15.01.2018.

Anonim 2 (2018). https://ast.wikipedia.org/wiki/Viola_kitaibeliana, Erişim Tarihi: 15.01.2018.

Anonim 3 (2018). https://www.inaturalist.org/taxa/57634-Viola-kitaibeliana, Erişim Tarihi: 15.01.2018.

Dinç M (2012) Viola L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 882–884.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.