Viola caninaL. - İt menekşesi
Bilimsel Betim:
Çokyıllık, 30 cm’ye kadar otsu bitki. Ana eksen bir rozetle sonlanmaz, fakat çiçekli bir gövdeyle sonlanır. Sitipullar mızraksı, neredeyse düz veya kısa saçaklı-dişli. Yapraklar yumurtamsı ilâ yumurtamsı-mızraksıya kadar, az derin kütdişli veya kütdişli-testere dişli. Çiçekler mavi. Alt taç yapraklar 7−18 mm, mahmuz sarımtırak, çanak eklerinin 2 katı kadar veya daha uzun.
Çiçeklenme zamanı: Nisan−Temmuz
Habitat (yaşam ortamı): Fundalık, bataklık, nemli ormanlıklarda, özellikle asitli topraklarda.
Kaynak:
Coode MJE & Cullen J (1965). Viola canina L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 1: 528.
Halk Betimi:
Ülkemizde “it menekşesi” ismiyle bilinen bu tür, Türkiye ve Avrupa’da doğal olarak yetişir. Mavi çiçeklere sahip, 30 cm’ye kadar boylanabilen çokyıllık otsu bir bitkidir. Nisan ve Temmuz ayları arasında çiçeklerini açar ve fundalık, bataklık, nemli ormanlıklarda, özellikle asitli topraklarda yetişir.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2018). https://en.wikipedia.org/wiki/Viola_canina, Erişim Tarihi: 15.01.2018.
Dinç M (2012) Viola L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 882–884.