Vinca minorL. - Rozet çiçeği
Bilimsel Betim:
Herdem yeşil, çiçekli sürgünleri 15 cm’ye kadar ve sarmaşık sürgünleri 60 cm’ye kadar uzayan, birbirine karışmış sıkı kümeler halindeki yarı çalılar. Yapraklar herdem yeşil, ayalar çoğunlukla eliptik ilâ mızraksıya kadar (fakat sıklıkla sarmaşık sürgünlerde yumurtamsı), 1,5–4,5 × 0,5–2,5 cm, taban genellikle kamamsı, bazen yuvarlak, tepe sivri veya küt, kenar düzgün ve tüysüz, orta damardan yayık 40−60 derecelik açıyla damarlı; yaprak sapı 2−10 mm. Çanak 3−4 mm, tüysüz. Taç genellikle mavi-mor, bazen beyaz veya kırmızımsı-mor renkli; tüp 9−11 mm, loplar 10−15 mm. Foliküller 1,5−2 cm; tohumlar 6−9 mm.
Çiçeklenme zamanı: Nisan.
Yükseklik: Yaklaşık 1200 m.
Kaynak:
Stearn WT (1978). Vinca minor L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 6: 163.
Halk Betimi:
Ülkemizde “rozet çiçeği” ismiyle bilinen bu bitki, Orta ve Güney Avrupa, Portekiz ve Fransa’dan kuzeye doğru Hollanda, Baltık Devletleri ve doğuya doğru Kafkasya ve Güneybatı Asya’da doğal olarak yetişir. Herdem yeşil yarı çalımsı bitkilerdir ve çiçeklerinin rengi lavanta mavisidir. Dökülmeyen yaprakları, hem ilkbaharda hemde yazın açan çiçekleri, kolay yetiştirilmesi ve yoğun olması sebebiyle diğer yabani otları boğması gibi nedenlerle ılıman bölgelerde zemin bitkisi olarak yaygın kullanılır. Bu bitkiden elde edilen “Vinposetin” adlı bitki ektraktı serebrovasküler bozuklukların ve yaşla ilişkili bellek bozukluğunun tedavisinde Doğu Avrupa'da ilaç olarak kullanılmıştır.
Kaynaklar:
Anonim (2015). https://en.wikipedia.org/wiki/Vinca_minor /, Erişim Tarihi: 22.12.2015.
Güner A (2012). Vinca L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 84−85.