Vicia narbonensisL. Koca Fiğ

Vicia narbonensisL. - Koca Fiğ

Bilimsel Betim:

Gürbüz, neredeyse tüysüz ilâ cılız tüylü-tüylüye kadar, biryıllık, (8−)15−70 cm. Üst yapraklar 2−3(−4) çift yaprakçıklı, alttakiler 1(−2) çift; yaprakçıklar büyük, (7−)10−40(−50) × (5−)9−20(−30) mm, eliptik veya dikdörtgensi-mızraksı ilâ yumurtamsı-dairesel veya tersyumurtamsıya kadar; sitipullar yarı-tebersi ilâ yarı-dairesele kadar, dümdüz ilâ dişliye kadar veya çentikli; sülükler basit veya dallanmış. Çiçekdurumu sapı çiçeklerden daha kısa, 1−6-çiçekli. Çiçek 16−30 mm, ± tek renkli, genellikle koyu menekşe, nadiren leylak ya da hafifçe krem renkli. Çanak (7−)8−10(−13) mm, ağız hafifçe yamuk; dişler kısmen eşit değil, ± mızraksı, tüpün ½’si kadar uzunlukta. Bayrakçık çanağın 2−5/2 katı kadar uzun, ayayla birlikte tırnak kadar uzun, ve bariz olarak kanatlardan daha uzun. Baklalar 35−50(−70) × 8−11(−15) mm, şeritsi-dikdörtgensi, aşağı doğru kıvrık gagalı, ± yumrucuklu-tüylü, yumrucuklu-kirpikli kenarlar hariç olgunlaştığında tüysüzleşen. Tohumlar (3−)4−6(−7), neredeyse küremsi, 4−6 mm, hilum kısa.

 

var. narbonensis

Yaprakçıklar yumurtamsı ilâ eliptiğe kadar veya tersyumurtamsı, dümdüz, bazen uca doğru seyrek dişçikli; sitipullar dümdüz veya dişli.

 

Çiçeklenme zamanı: Nisan−Haziran.

Habitat (yaşam ortamı): Özellikle nadas tarlalar, kireçtaşı ve volkanik topraklar üzerinde, 0−1500 m.

 

Kaynak:

Davis PH & Plitmann U (1970). Vicia narbonensis L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 3: 321−322.

Halk Betimi:

Ülkemizde “koca fiğ” olarak bilinen bu tür, Güney Avrupa, Batı Asya ve Kuzey Afrika’da yayılış gösterir. Koyu menekşe, krem ya da leylak renginde çiçeklere sahip, 70 cm’ye kadar boylanabilen tekyıllık otsu bir bitkidir. Nisan ve Haziran ayları arasında çiçek açar ve nadasa bırakılmış tarlalar, kalkerli ve volkanik topraklarda yetişir.

 

Kaynaklar:

Anonim (2016). http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Vicia+narbonensis//, Erişim Tarihi: 13.02.2016.

Ertekin S A (2012). Vicia L., Şu Eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 500–505.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.