Vicia luteaL. Sarı Bakla

Vicia luteaL. - Sarı Bakla

Bilimsel Betim:

Biryıllık, neredeyse tüysüz ilâ tüylüye kadar, yükselici, dik veya tırmanıcı, 14−80(−100) cm. Yaprakçıklar (3−)5−9(−10)−çift, 5−25(−30) × (1−)2−6 mm, şeritsi ilâ dar eliptiğe kadar veya dikdörtgensi, sivri ilâ neredeyse tepesi girintiliye kadar; sitipullar 6 mm’den az, yarı-tebersi veya üçgensi 2−3-parçalı; sülükler çoğunlukla dallanmış. Çiçekdurumu sapı neredeyse yok. Çiçek sapı çanaktan çok daha kısadır. Çiçekler 1(−2), 17−30 mm, sarımsı veya mor. Çanak 10−13 mm, yamuk ağızlı, tüysüz; dişler eşit değil, dar üçgensi ilâ mızraksı-bizsiye kadar, alttaki diş tüpten hafifçe uzun. Bayrakçık aya ile birlikte genellikle kısmen tırnaktan daha kısa. Bakla dikdörtgensi-şeritsi ilâ baklavamsı-dikdörtgensiye kadar, 20−33 × 7−12(−13) mm, geriye kıvrık ve gagalı, tüyl ve ± yumrucuklu tüylü. Tohumlar 3−6, hilum çevre uzunluğunun 1/4−1/6’sı kadar.

 

var. hirta

Genellikle cılız tüylü-tüylü; yaprakçıklar ± sipsivri ve mukrolu; taç soluk sarı veya mor-menekşe; baklalar tabanda belirgin yumrucuklu (tüberküllü) tüylerle yoğun tüylü-ipeksi ve beyazımsı ilâ olgunluğa doğru kırmızımsı.

Çiçeklenme zamanı: Mart−Haziran.

Habitat (yaşam ortamı): Tarlalar, 0−700 m.

 

Kaynak:

Davis PH & Plitmann U (1970). Vicia lutea L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 3: 311.

Halk Betimi:

Ülkemizde “sarı bakla” olarak bilinen bu tür, Avrupa, Batı Asya ve Kuzey Afrika’da doğal olarak yetişir ve diğer kıtalara da sonradan yayılmıştır. Sarımsı veya menekşe renginde çiçeklere sahip, 100 cm’ye kadar boylanabilen tekyıllık otsu bir bitkidir. Bitkinin yaprakları birkaç çift dikdörtgensi veya şeritsi yaprakçıklardan oluşmuştur ve her bir yaprakçık boyu 1 ile 2 cm arasında değişir. Mart ve Haziran ayları arasında çiçek açar ve tarlalarda yetişir.

 

Kaynaklar:

Anonim (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Vicia_lutea//, Erişim Tarihi: 13.02.2016.

Ertekin S A (2012). Vicia L., Şu Eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 500–505.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.