Vicia craccaL. Meşe Fiği

Vicia craccaL. - Meşe Fiği

Bilimsel Betim:

Nahif çokyıllık, dik veya tırmanıcı, neredeyse tüysüz veya basık-tüylü. Yaprakçıklar (5−)8−16(−20)-çift, 0,8−4 cm, yumurtamsı-dikdörtgensi ilâ şeritsiye kadar, sitipullar nahif, yarı-tebersi, hemen hemem herzaman dümdüz; sülükler dallanmış. Çiçekdurumu sapı yapraktan daha kısa veya daha uzun; salkım 10-40-çiçekli, yoğun veya gevşek. Çiçekler 13−18(−20) mm, menekşe veya leylak (nadiren beyaz). Çanak 3−6 mm, hafif hörgüçlü, sıklıkla morumsu, en alttaki diş tüpten daha kısa ilâ hafifçe uzuna kadar. Bayrakçık dudağı tırnakla neredeyse eşit ilâ iki katına kadar uzun. Sitilus yanal olarak basık. Bakla 20−30 mm, herzaman tüysüz. Tohumlar çok sayıda.

 

subsp. stenophylla

Yaprakçıklar dar şeritsi, 10−30 × 0,5−2(−3) mm, sivri: küçük çalı görünümlü, dallar ve yaprak damarları nahif ve sert; çiçekdurumu genellikle gevşek, çiçekler sıklıkla çok yayılmış; bayrakçık dudağı tırnağın 1,5 katına kadar uzunlukta; bakla yamuk-tersmızraksı, diğer alttürlere göre altta oldukça daralmış.

 

Çiçeklenme zamanı: MayısTemmuz.

Habitat (yaşam ortamı): Mısır ve nadas tarlaları, nadiren çalılıklarda, kayalık yamaçlarda ve bayırlarda, yaklaşık 0−2200 m.

 

Kaynak:

Davis PH & Plitmann U (1970). Vicia cracca L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 3: 281.

Halk Betimi:

Ülkemizde “meşe fiği” olarak bilinen bu tür, Avrupa, Türkiye ve Asya’da doğal olarak yayılış gösterir. Menekşe, leylak ya da nadiren beyaz renkte çiçeklere sahip çokyıllık bir bitkidir. Mayıs ve Temmuz ayları arasında çiçek açar ve mısır ve nadasa bırakılmış tarlalar, daha az yaygın olarak çalılıklar, kayalık yamaçlar ve bayırlarda yetişir. Sığır yemi olarak kullanılır. Diğer baklagiller gibi, azot-bağlama özellikleriyle büyüdüğü toprağı azot bakımından zenginleştirir ve diğer bitkilere fayda sağlar. Arı ve kelebekler tarafından nektar kaynağı olarak da kullanılır. Erozyonu engellemek için de kullanılabilir.

 

Kaynaklar:

Anonim (2018). https://en.wikipedia.org/wiki/Vicia_cracca,Erişim Tarihi: 31.03.2018.

Ertekin AS (2012). Vicia L. Şu eserde: Güner, A, Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 500–505.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.