Verbascum armenumBoiss. & Kotschy Deligezer

Verbascum armenumBoiss. & Kotschy - Deligezer

Bilimsel Betim:

İkiyıllık, 50−200 cm, kısa yatık beyazımsı veya sarımsı kaba tüylü, salgısız. Gövde kalınca, köşeli, genellikle üstte dallanmış. Taban yaprakları şeritsi-mızraksı ilâ mızraksıya kadar, 20−50 × 3−13 cm, kütdişli ilâ kütdişcikliye kadar, yaprak sapı kanatlı, 2−4 cm; gövde yaprakları çok sayıda, daha küçük, üstte yumurtamsı ilâ yüreksiye kadar, ± kuyruklu. Çiçekdurumu yoğun veya gevşek, dallanmış, dikdörtgensi-piramitsi bileşik salkım; çiçekler 3−9 adet olup sık ya da aralıklı kümelerde. Bırakteler 5−30 mm, yumurtamsı ilâ yumurtamsı-mızraksıya kadar, sipsivri veya kuyruklu; bırakteoller 2. Çiçek sapları 3−12 mm. Çanak 6−12 mm, loplar dar üçgensi-mızraksı, sipsivri. Taç sarı, 20−40 mm çapında, saydam beze yok, dışı havlı. Sitamenler 5, filamentler anterlere kadar beyazımsı-sarı yünlü, öndeki 2 anter kayıcı (dekürent), 2,5−3,5 mm, nadiren belli belirsiz kayıcı (dekürent), 2 mm. Kapsül yumurtamsı-eliptik, 6−8 × 4−5 mm, yıldızsı-kaba tüylü.

 

var. occidentale Hub. -Mor.

Çiçekdurumu ± gevşek; tüy örtüsü sarımsı; taç 20−25 mm çapında.

 

Çiçeklenme zamanı: Haziran−Ağustos.

Habitat (yaşam ortamı): Nehir kenarları, otlaklar, karaçam (Pinus nigra L.) ormanları, 1600−2600 m.

 

Kaynak:

Huber-Morath A (1978). Verbascum armenum Boiss. & Kotschy, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 6: 517.

Halk Betimi:

Ülkemizde “deligezer” ismiyle bilinen bu tür Türkiye’nin endemik bitkilerinden biridir. Sarı çiçeklere sahip, 2 m’ye kadar boylanabilen ikiyıllık veya çokyıllık bir bitkidir. Bitkiler ilk önce toprak seviyesinde rozet yapraklar oluşturur ve daha sonra rozetten uzun bir gövde gelişir. İkiyıllık bitkiler ilk yılında rozet yaprakları, sonraki sezonda da gövdeleri oluşturur. Yapraklar sarmal dizilişli ve yoğun tüylüdür. Haziran ile Ağustos ayları arasında çiçeklerini açar, nehir kenarları, otlaklar ve karaçam (Pinus nigra L.) ormanlarında yetişir.

 

Kaynaklar:

Anonim (2018). http://www.tubives.com/index.php?sayfa=1&tax_id=6886 /, Erişim Tarihi: 29.01.2018.

Karavelioğulları F A (2012) Verbascum L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 850–870.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.