Tripleuspermum conoclinium (Boiss. & Bal.) Hayek - Akpapatya
Bilimsel Betim:
İkiyıllık veya çokyıllık bitkiler, 25−35(−65) cm. Gövde tabanda bir veya daha fazla, üst tarafta dallanmış veya dallanmamış. Yapraklar 2−3-derin teleksi; parçacıklar şeritsi-mızraksı, mukronat. Kapitulum ışınsal, 2−4 veya nadiren daha çok sayıda, yalancı şemsiye çiçekdurumlu, 0,9−1,5 cm genişliğinde (dilcikler hariç); çiçekdurumu sapları uzun, eşit değil. Filariler yumurtamsı-dikdörtgensi, küt veya neredeyse küt, havlı veya neredeyse tüysüz, kenarlar kahverengimsi-zarlı. Çiçek tablası uzamış, genişçe konik-dikdörtgensi. Dilcikler 9−13 mm; tüpsü çiçeklerin taç loplarının uçları belirgin salgılı. Kapçıklar (meyveler) tersyumurtamsı veya tersyumurtamsı-dikdörtgensi, ± basık, olgunlaştığında siyah, 1−2 × 0,6−l,2 mm, bol müsilajlı, ön tarafta pürüzsüz veya ince çizgili, arka tarafta 3-damarlı, damarlar kalın, beyaz; taççık yok; Salgı bezeleri kapçığın (meyvenin) tepesinde birleşme eğiliminde.
Çiçeklenme zamanı: Nisan−Temmuz.
Habitat (yaşam ortamı): Çayırlıklar ve otlaklar, 0−1200 m yakınlarında.
Kaynak:
Hossain ABM Enayet (1975). Tripleurospermum conoclinium (Boiss. & Bal.) Hayek, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 5: 304.
Halk Betimi:
Ülkemizde “akpapatya” olarak bilinen bu tür, dünyada yalnızca Anadolu’da yayılış gösteren ülkemize özgü (endemik) bir bitkidir. Dışta beyaz renkli dilsi çiçeklere ve ortada sarı renkli tüpsü çiçeklere sahip, 35 cm’ye kadar uzayabilen ikiyıllık veya çokyıllık otsu bir bitkidir. Nisan ile Temmuz ayları arasında çiçek açar ve çayırlıklar ve meralarda yetişir.
Kaynaklar:
Anonim (2016). http://www.tubives.com/index.php?sayfa=1&tax_id=5095, Erişim Tarihi: 22.01.2016.
İnceer H (2012). Tripleurospermum Sch.Bip., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit B!otanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 212–214.