Tripleurospermum rosellum (Boiss. & Orph.) Hayek var. album E. Hossain Gül Gödesi

Tripleurospermum rosellum (Boiss. & Orph.) Hayek var. album E. Hossain - Gül Gödesi

Bilimsel Betim:

Çokyıllık, 10−30 cm. Yaprak parçacıkları ± yoğun, mızraksı; dilcikler beyaz. Gövde tek veya çok, dik veya yükselici, genellikle dallanmamış, nadiren uçta bölünmüş. Yapraklar 1−3-derin teleksi; parçacıklar gevşek veya yoğun, mızraksı veya şeritsi-ipliksi, sivri. Kapitulum ışınsal, 0,9−1,5 cm genişliğinde (dilcikler hariç), tek, tepede, her gövde üstünde nadiren 2 tane, uzun, çıplak, tüysüz veya havlı çiçekdurumu sapları üzerinde doğar. Dış filariler geniş dikdörtgensi-neredeyse sivri, tüysüz veya çok kısa havlı, içtekiler dikdörtgensi-küt, hepsi geniş (nadiren dar) fırfırlı, soluk kahverengi, zarsı kenarlı. Çiçek tablası yumurtamsı, yumurtamsı-konik veya yarıküresel. Dilcikler 7−13 mm, pembemsi veya beyaz; tüpsü çiçeklerin lopları tepede salgılı. Kapçıklar (meyveler) 1,5−2 × 0,6−1,3 mm, yassılaşmış, ± içe doğru kıvrık, tabanı kesik, hafifçe müsilajlı, ön taraflta pürüzsüz, ince çizgili, arkada 3-damarlı, damarlar kalınlaşmış, beyaz, yarıklar geniş; taççık beyaz, çansı, kapçığın 1/3’ü kadar uzunlukta.

 

Çiçeklenme zamanı: Nisan−Haziran.

Habitat (yaşam ortamı): Kireçli kayalıklar, çıplak zeminler, vs., 400−2150 m.

 

Kaynak:

Hossain ABM Enayet (1975). Tripleurospermum rosellum (Boiss. & Orph. ) Hayek, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 5: 300.

Halk Betimi:

Ülkemizde “gül gödesi” ismiyle bilinen bu tür, dünya üzerinde sadece Kuzey Anadolu’da yayılışı bulunan ülkemize özgü (endemik) bir bitkidir. Beyaz renkte çiçeklere sahip, 30 cm’ye kadar uzayabilen çokyıllık otsu bir bitkidir. Nisan ile Haziran ayları arasında çiçek açar ve kireçtaşlı kayalıklar ve çıplak zeminlerde yetişir.

 

Kaynaklar:

Anonim (2016). http://www.tubives.com/index.php?sayfa=1&tax_id=5095, Accessed, Erişim Tarihi: 22.01.2016.

İnceer H (2012). Tripleurospermum Sch.Bip., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 212–214.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.