Tragopogon dubius Scop. At Yemliği

Tragopogon dubius Scop. - At Yemliği

Bilimsel Betim:

İkiyıllık, 80 cm’ye kadar, gençken genellikle yünsü tüy örtülü, daha sonra tüysüzleşen. Gövde tabana yakın dallanmış. Yapraklar şeritsi-mızraksı. Çiçekdurumu sapları kapitulum altında kalınlaşmış. Filariler 8−12, mızraksı, çiçeklerden daha uzun, çiçeklenmiş kapitulumda 2,5−3 cm, meyveye geçmiş kapitulumda 5−6 cm. Çiçekler limon sarısı. Kapçıklar (meyveler) 25−35 mm, boyuna 5 sıralı ayrı pullardan oluşan, ve aralarında daha kısa pullardan oluşan 5 sıralı, gaga kapçıktan daha uzun veya eşit, uçta kısmen çomaksı. Sorguç 15−20 mm, grimsi-kahverengi, halka seyrek tüylü.

 

Çiçeklenme zamanı: Mayıs−Haziran(−Temmuz).

Habitat (yaşam ortamı): Tarlalar, 400−1840 m.

 

Kaynak:

Matthews VA (1975). Tragopogon dubius Scop., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 5: 662.

Halk Betimi:

Ülkemizde “at yemliği” olarak bilinen bu tür, Güney ve Orta Avrupa ve Batı Asya’da doğal olarak yetişir. Limon sarısı renkte çiçeklere sahip, 80 cm’ye kadar uzayabilen ikiyıllık otsu bir bitkidir. Mayıs ile Temmuz ayları arasında çiçek açar ve tarlalarda yetişir.

 

Kaynaklar:

Anonim (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Tragopogon_dubius, Accessed, Erişim Tarihi: 22.01.2016.

Coşkunçelebi K (2012). Tragopogon L. Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 211–212.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.