Thymus longicaulisC.Presl Mediterranean Creeping Thyme

Thymus longicaulisC.Presl - Mediterranean Creeping Thyme

Bilimsel Betim:

Thymus praecox Opiz’e benzer, fakat çiçekli gövdeler genellikle 10(−15) cm’ye kadar, ve gövde yapraklarının tamamı (taban demetlerindeki küçük yapraklar hariç) aşağı yukarı aynı boyutlarda, 5,5−13,5 × 1,2−3,4(−4,7) mm, çoğunlukla genişliğinin 3−5 katı kadar uzunlukta, şeritsi-mızraksı ilâ tersmızraksıya kadar veya eliptik-mızraksı, sıklıkla zayıf alta kıvrık kenarlı; yağ noktaları çok sayıda, genellikle kırmızı; yan damarlar belirsiz ilâ belirgine kadar, çabuk kaybolan (silik). Bırakteoller genellikle 1−2 mm, çiçek saplarından daha kısa. Çanak 2,5−4 mm, tüp dudaklardan daha kısa veya bazen eşit; üst dudak alt dişlerle eşit veya hafifçe daha uzun.

 

subsp. longicaulis

Yapraklar genellikle 1,5−2,5 mm genişliğinde, şeritsi-mızraksı ilâ tersmızraksıya kadar, küt, yan damarlar nadiren belirgin; çanak mor ile renklenmiş; üst dudak alt dişlerle eşit, üst dişler (0,5−)0,7−l mm, keskin değil; Taç menekşe ilâ mora kadar.

 

Çiçeklenme zamanı: Nisan−Ağustos.

Habitat (yaşam ortamı): Orman açıklıkları, kayalık yamaçlar, kuru otlaklar, 0−2200 m.

 

subsp. chaubardii (Rchb.f.) Jalas

Yapraklar genellikle 2−3,3 mm genişliğinde, ± mızraksı, genellikle sivri, sıklıkla derimsi ve belirgin yan damarlı; çanak yeşilimsi, nadiren morumsu; üst dudak alt dişlerle eşit, veya genellikle daha uzun, üst dişler (0,5−)0,8−l,2 mm, sıklıkla keskin; Taç soluk.

 

Çiçeklenme zamanı: Mayıs−Temmuz.

Habitat (yaşam ortamı): Kozalaklı orman açıklıkları, kayalık yamaçlar, 250−2200 m.

 

Kaynak:

Jalas J (1982). Thymus longicaulis C.Presl, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 7: 378.

Halk Betimi:

Ülkemizde “aş kekiği” olarak bilinen bu tür, Türkiye ve Güney Avrupa’da yayılış gösterir. Morumsu renkte çiçeklere sahip, 10 cm’ye kadar boylanabilen çokyıllık otsu bir bitkidir. Nisan ve Ağustos ayları arasında çiçek açar ve orman açıklıkları, kayalık yamaçlar ve kuru otlaklarda yetişir. Anadolu’da bitkinin aromatik çiçek ve yaprakları toplanarak kurutulur, ve daha sonra yemeklere lezzet versin diye kullanılır.

 

Kaynaklar:

Anonim (2016). http://www.tubives.com/index.php?sayfa=1&tax_id=8003, Erişim Tarihi: 17.02.2016.

Yıldız B (2012). Thymus L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 598–602.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.