Steveniella satyrioides(Spreng.) Schltr. Takkeli Salep

Steveniella satyrioides(Spreng.) Schltr. - Takkeli Salep

Bilimsel Betim:

Bitki 15–40 cm. Yapraklar dilsi veya geniş mızraksı, zeytin-yeşili, yukarıda uzunlamasına kahverengimsi-mor çizgili, altta mor renkli. Başak 18 mm’ye kadar. Bırakteler yumurtalıktan oldukça kısa. Çiçekler eksene kadar yatık. Çanakyaprak külahı yumurtamsı, uçta serbest, dışta tozlu yeşilimsi, içte grimsi-mor lekeli. Taçyapraklar şeritsi, 4–6 mm. Dudak zeytin yeşili veya sarımsı-yeşil, tabana doğru hafifçe mor boyalı; yan loplar küçük, dairesel; orta lop dilsi, 6 mm’ye kadar. Mahmuz 4 mm, yumurtalığa doğru yatık, tepesi bariz olarak iki konili.

 

Çiçeklenme zamanı: Nisan–Mayıs.

Habitat (yaşam ortamı): İğneli ve yaprakdöken ormanlar, orman kenarlarındaki çimenlik alanlar, meşe (Quercus L.) çalıları, fındık (Corylus L.) korulukları, kalkerli toprak üzerinde, 0–1300 m.

 

Kaynak:

Renz J & Taubenheim G (1984). Steveniella satyrioides (Sprengel) Schlechter, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 8: 514.

Halk Betimi:

Ülkemizde “takkeli salep” olarak bilinen bu tür İran, Türkiye, Kırım ve Kafkasya’da doğal olarak yetişir. Boyu 40 cm’ye kadar uzayabilen, yeşilimsi ve mor renkli çiçekleri bulunan nadir çokyıllık otsu bir bitkidir. Takkeli salep ışık alan meşe ormanları, çalılık altları, kuru meralar ve kalkerli toprakların bulunduğu kayalık yerlerde bulunur.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2017). https://en.wikipedia.org/wiki/Steveniella, Erişim Tarihi: 10.05.2017.

Anonim 2 (2017). http://www.orchidspecies.com/stevesatyrioides.htm, Erişim Tarihi: 10.05.2017.

Anonim 3 (2017). http://www.mnp.am/red_book_fauna/eng/p379.html, Erişim Tarihi: 10.05.2017.

Güler N (2012). Steveniella Schltr., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 652.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.