Sonchus oleraceus (L.) L. - Kuzugevreği
Bilimsel Betim:
Tekyıllık veya ikiyıllık, 10−150 cm, sıklıkla üstte salgılı-tüylü ve çiçekdurumu saplarının üstünde beyaz-tüylü. Taban yaprakları yumurtamsı ilâ tersyumurtamsıya kadar, düz veya tepede loplu, yaprak sapı kanatlı, alt gövde yaprakları dikdörtgensi ilâ kaşıksıya kadar, az teleksi-çengel dişli, loplar tabanda daralmamış, kulakçıklar sivri, üst gövde yaprakları yumurtamsı ilâ mızraksıya kadar, düz veya az teleksi, sivri kulakçıklı; tüm yapraklar düz veya dişli kenarlı. İnvolukrum testimsi-çansı, bazen salgılı-tüylü. Kapitulum 2−2,5 cm genişliğinde. Dilsi çiçekler soluk sarı, dıştakilerin arka yüzde sıklıkla kızıl, taç tüplerine ± eşit. Kapçıklar (meyveler) 2−3 mm, hafifçe basık, herbir yüzeyi 3-damarlı, damarlar arası küçük yumrucuklu (tüberküllü). Sorguç 6−10 mm.
Çiçeklenme zamanı: Mart−Mayıs.
Habitat (yaşam ortamı): Tarlalar, atık alanlar, 0−1300 m.
Kaynak:
Matthews VA (1975). Sonchus oleraceus (L.) L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 5: 691.
Halk Betimi:
Ülkemizde “kuzugevreği” ismiyle bilinen bu tür, Avrupa ve Batı Asya’da doğal olarak yayılış gösterir. İçi oyuk, dik gövdeli, 150 cm’ye kadar uzayabilen tekyıllık otsu bir bitkidir. Sarı renkli çiçeklere sahiptir ve genellikle arılar ve sinekler tarafından tozlaşması sağlanır. Mart ve Mayıs ayları arasında çiçek açar ve tarlalar ve atık alanlarda yetişir. Çoğunlukla bozulmuş alanlarda bulunur ve birçok yerde istilacı bir tür olarak kabul edilir.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2017). https://en.wikipedia.org/wiki/Sonchus_oleraceus, Erişim Tarihi: 15.11.2017.
Anonim 2 (2017). https://gobotany.newenglandwild.org/search/?q=Sonchus+oleraceus+, Erişim Tarihi: 15.11.2017.
Ekim T (2012). Sonchus L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, pp. 202.