SONCHUS L.EŞEKGEVREĞİ

TÜRLER

SONCHUS L. - EŞEKGEVREĞİ

Bilimsel Betim:

Biryıllık, ikiyıllık veya çokyıllık otsu bitkiler. Gövde yaprakları genellikle gövdeyi saran, dümdüz ilâ az teleksiye kadar, dikensiz veya dikencikli-dişli. Kapitulum dilsi, homogam, ± dik dallanmış bileşik salkımlar halinde. İnvolukrum testimsi-çansı ilâ silindiriğe kadar; filariler kiremitvari, çok serili. Çiçek tablası çukurcuklu, çıplak. Kapçıklar (meyveler) tersyumurtamsı veya tersmızraksı, tüysüz, yassılaşmış, her yüzü 1−5-damarlı, gaga yok. Sorguç tüyleri 2 seride, beyaz renkte ince sert kıllar ve daha ince kılcal kıllar içerir.

 

Kaynak:

Matthews VA (1975). Sonchus L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 5: 690.

Halk Betimi:

Tekyıllık, ikiyıllık ya da çokyıllık otsu bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “eşekgevreği” ismiyle bilinir ve Avrasya ve Afrika kıtasının tropikal kesimlerinde doğal olarak yetişir ve keza neredeyse dünyanın tüm ılıman bölgelerine yayılmıştır. Bu nedenle, pek çok alanda istilacı ot olarak kabul edilirler. Dünyada yaklaşık olarak 131 türü ve ülkemizde 7 türü (9 takson) bulunur.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Sonchus, Accessed, Erişim Tarihi: 22.01.2016.

Anonim 2 (2016). https://gobotany.newenglandwild.org/genus/sonchus /, Erişim Tarihi: 22.01.2016.

Anonim 3 (2016). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Compositae/Sonchus//, Erişim Tarihi: 22.01.2016.

Ekim T (2012). Sonchus L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 202.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.