Sisymbrium loeseliiL. Bülbülotu

Sisymbrium loeseliiL. - Bülbülotu

Bilimsel Betim:

Biryıllık, ikiyıllık veya çokyıllık, 20−100 cm, uzun ve aşağı doğru yönelmiş beyaz tüylü veya tüysüz. Tabanda yapraklar rozet oluşturmaz, lirat az teleksi şekilde ve büyük tebersi veya üçgensi terminal loplu. Gövde yaprakları tebersi-mızraksı terminal loplu ve 2–3 çift yanal loplu. Taç yapraklar 5−7 × 2,5−3,5 mm, parlak sarı; aya geniş-tersyumurtamsı ve uzun dar tırnaklı. Meyve çiçek sapları 6−12 mm, dik-yayılıcı. Silikvalar 10−35(−46) × yaklaşık 1 mm, düz veya kavisli; çenetler ince duvarlı, ince 3-damarlı; sitilus yaklaşık 0,5 mm; sitigma derin iki loplu. Tohumlar hafifçe sivilceli. Radikula sırta dayalı veya yamuk.

 

Çiçeklenme zamanı: Mart−Haziran.

Habitat (yaşam ortamı): Kayalık yamaçlar, yol kenarı ve ekili alanların yakınında, 0−1800 m.

 

Kaynak:

Hedge IC (1965). Sisymbrium loeselii L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 1: 485.

Halk Betimi:

Ülkemizde “bülbülotu” ismiyle bilinen bu bitki, Avrasya’da doğal olarak yetişir. Parlak sarı renkte çiçeklere sahip, 100 cm’ye kadar boylanabilen tekyıllık, ikiyıllık veya çokyıllık bir bitkidir. Mart ve Haziran ayları arasında çiçek açar ve kayalık yamaçlar, yol kenarları ve ekili alanların yakınlarında yetişir. Bu bitki etrafında gelişen diğer türlere karşı allelopatik (diğer türlerin yaşamasını engelleyen) ilişki kurar, yani diğer bitkilerin gelişmesini inhibe etmek için kimyasallar üretir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2015). https://en.wikipedia.org/wiki/Sisymbrium_loeselii, Erişin Tarihi: 29.12.2015.

Anonim 2 (2015). https://gobotany.newenglandwild.org/species/sisymbrium/loeselii/, Erişim Tarihi: 29.12.2015.

Mutlu B (2012). Sisybrium L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 295−296.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.