SISYMBRIUML.BÜLBÜLOTU

TÜRLER

SISYMBRIUML. - BÜLBÜLOTU

Bilimsel Betim:

Biryıllıklar, ikiyıllıklar veya çokyıllıklar, tüysüz veya basit tüylü, genellikle lirat-az teleksi yapraklı, nadiren basit. Çanak yapraklar başlıklı, hafifçe kesecikli veya değil. Taç yapraklar soluk sarı, sarı veya hemen hemen beyaz, tersyumurtamsı-kaşıksı laminalı ve dar tırnaklı. Filamentler tabanda hafifçe genişlemiş. Ortadaki bal bezeleri yanlarda birleşik. Meyve nahif silikva, doğru veya kavisli, 3-damarlı; tohumlar çok sayıda, zamklı değil. Kökçük sırta dayalı. Her iki yarıkürenin ılıman bölgelerinde Yaklaşık 80 civarında türe sahip poliformik bir cinstir.

 

Kaynak:

Hedge IC (1965). Sisymbrium L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 1: 481.

Halk Betimi:

Tekyıllık, ikiyıllık veya çokyıllık otsu bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “bülbülotu” ismiyle bilinir ve Kuzey Yarımküre’de atık alanlar ve tarlalarda, Güney Yarımküre’de dağlarda yaygın yayılış gösterir. Dünyada yaklaşık olarak 51 türü ve ülkemizde 10 türü (10 takson) bulunur. Beyaz ya da sarı renkli çiçekleri bulunur.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2015). https://en.wikipedia.org/wiki/Sisymbrium, Erişim Tarihi: 29.12.2015.

Anonim 2 (2015). https://www.britannica.com/plant/rocket-plant-Sisymbrium-genus/, Erişim Tarihi: 29.12.2015.

Anonim 3 (2015). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Brassicaceae/Sisymbrium/, Erişim Tarihi: 29.12.2015.

Mutlu B (2012). Sisybrium L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 295−296.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.