Sinapis arvensisL. Hardal

Sinapis arvensisL. - Hardal

Bilimsel Betim:

Biryıllık 20−60 cm, genellikle kıllı bazen çıplak. Alt yapraklar lirat, bazen ± basit, düzensizce dişli; üst yapraklar sapsız, basit, dişli. Taç yapraklar 10 × 5−6 mm. Meyve sapları yayık, 3−5 mm. Meyve 23−35 × 2.5−4 mm, doğru gaga dahil, 10−12 mm; kapaklar çıplak veya kısaca kıllı (var. orientalis Boiss.) 5−12-tohumlu, hafifçe tohumlar arasında daralmış; gaga çıplak veya değil, 0−1-tohumlu.

Çiçeklenme zamanı: Nisan−Haziran.

Habitat (yaşam ortamı): Yol kenarları, atık alanlarda, 0−1800 m.

 

Kaynak:

Hedge IC (1965). Sinapis arvensis L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 1: 266.

Halk Betimi:

Ülkemizde “hardal” ismiyle bilinen bu tür, Kuzey Afrika, Asya ve Avrupa’da doğal olarak yayılış gösterir. Sarı renkli çiçeklere sahip, 60 cm’ye kadar boylanabilen tekyıllık bir bitkidir. Nisan ve Haziran ayları arasında çiçek açar ve yol kenarı ve atık alanlarda yetişir. Cins ismi Yunanca’da “sinapi” kelimesinden türetilmiştir ve “hardal” anlamına gelmektedir. Tür ismi “arvensis” ise Latince’de “tarladan/tarla” anlamına gelir. Hardalın genç yaprakları erken dönemde yenilebilir özelliktedir. Bitkinin tohumları öğütüldüğünde hardal sosu elde edilir.

 

Kaynaklar:

Anonim (2018). https://en.wikipedia.org/wiki/Sinapis_arvensis/, Erişim Tarihi: 20.03.2018.

Mutlu B (2012). Sinapis L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 29−29.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.